118 personer sitter på Migrationsverkets förvar i Märsta och väntar på att utvisas. På grund av coronapandemin är situationen pressad – och oviss. Foto: Frida Claesson

Längre väntan på utvisning under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit betydligt svårare att verkställa utvisningar under det senaste halvåret på grund av coronapandemin. För de personer som sitter på förvaret i Märsta har ovissheten om när de ska utvisas och besöksförbud gjort situationen extremt pressande.

Najibullah Najafi från Afghanistan är en av 118 personer som sitter på Migrationsverkets förvar i Märsta och som väntar på att utvisas. Normalt är det 173 platser, men på grund av pandemin och säkerhetsarbete i lokalerna är de betydligt färre nu.

– Corona har gjort att jag bara kan se min fru och min nyfödda dotter genom fönstret. Jag kan inte få besök av dem, säger Najibullah Najafi.

Besöksförbudet hävs vid månadsskiftet

Förvaret i Märsta har beslutat att lätta på besökförbudet och från och med första oktober kommer de intagna att kunna ta emot besök.

– Ju längre du sitter frihetsberövad desto större risk är det att du får sämre hälsa, säger Tommy Harnesk som är sektionschef på förvaret i Märsta.

I klippet ovan ser du mer om den rådande situationen på Migrationsverkets förvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.