The International Bar på Norrlandsgatan i Stockholm, var en av fem restauranger i Stockholm som smittskyddsenheten stängde. Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronastängda krogarna i Stockholm får öppna

Publicerad

Fem krogar i Stockholm tvingades stänga i söndags eftersom de inte lyckades hålla nere trängseln mellan gästerna. Nu har krogarna fått öppna igen. Men ytterligare en krog – i Södertälje – har stängts av Region Stockholms smittskyddsenhet.

– Jag är väldigt glad över att få öppna igen, så man överlever den här krisen, säger The International Bars ägare Ricky, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Krogen var en av fem som fick stänga i söndags, eftersom den precis som de andra krogarna inte följt rekommendationerna för att hålla nere trängseln och därmed minska spridningen av coronaviruset.

Coronapandemin

Har vidtagit åtgärder

Men på onsdagen kom beskedet att The International Bar, Charles Dickens och The Central Bar på Folkungagatan får öppna igen. De två andra krogarna, Carmen och Raw Sushi & Bowl, fick samma besked i går.

– De har vidtagit de åtgärder som vi noterat i våra inspektionsrapporter, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Ricky säger att The International Bar fått tillstånd att öppna igen sedan han satt upp plexiglasskivor mellan borden. Han har även tagit bort ytterligare 15-20 sittplatser utöver de 50 sittplatser som togs bort tidigare i april.

– Vi kommer att bara släppa in det antal sittplatser som vi har. Det var så vi jobbade innan också. Enligt myndigheterna blir det då ingen trängsel. Sedan jobbar vi enbart med bordservering, hovmästare, med handskar, skyltar och så vidare, säger Ricky.

Svårt att få gäster att lyssna

Han beskriver att det ibland kan vara svårt att få gäster som druckit alkohol att följa de nya reglerna.

– Det är inte så lätt. Man får upprepa sig själv ett antal gånger per kväll, ofta till samma människor. I värsta fall får man be gäster att lämna om de inte lyssnar, och ibland säga att om de inte lyssnar så kommer de vara tvungna att lämna, säger Ricky.

I Södertälje tvingades restaurangen Crocs inn stänga efter att Region Stockholms smittskyddsläkare fått in anmälningar om trängsel och stående servering, rapporterar Länstidningen.

– Det var alltför trångt i baren, de levde inte upp till kraven. Det är mycket viktigt att krögare förstår att det blir konsekvenser, säger Magnus Köhler vid Södertäljepolisen till tidningen.

TT har sökt ägarna för Charles Dickens och The Central Bar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet