Möt Saosan Hussein – som fick vänta i flera månader på att få nya lungor. Hur var det att ligga kopplad till en Ecmo-maskin och inte veta om man ska överleva? Svaret får du i videon. Foto: Ann Sehlin/SVT/Privat

Covid-sjuka Saosan fick nya lungor efter 116 dagar på iva

Uppdaterad
Publicerad

I november togs 47-åriga Saosan Hussien in på iva efter att ha insjuknat i covid-19. Det är det sista hon minns innan hon vaknar på Ecmo-centrum på Karolinska i Solna en månad senare. Då är hennes lungor förstörda. Men efter två avblåsta transplantationer är hon i dag en av få covid-patienter som fått nya lungor.

Saosan Hussien från Järfälla är en av tre covid-patienter som behövt nya lungor som vårdats på Ecmo-centrum på Karolinska sjukhuset i Solna.

– Man uppskattar allting. Jag kunde inte andas själv men att få känna vinden mot kinden och luften i näsan, det var väldigt härligt, säger hon.

I videon berättar Saosan om alla turer och hur det känns med nya lungor i kroppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.