Hör Lars Falk, verksamhetschef på Ecmo-centrum, förklara vad som händer med covid-lungorna som kan behöva transplanteras. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Fler covidpatienter behöver nya lungor – färre donerar

Uppdaterad
Publicerad

I april stod 35 personer på väntelistan för att få nya lungor i Sverige. Det är en ökning med 45 procent från 2019, enligt organisationen Scanditransplant.

Fler har vårdats på Ecmo-centrum på Karolinska sjukhuset i Solna under pandemin. Där vårdas de allra sjukaste covid-patienterna i Sverige. Deras lungor klarar inte av att syresätta blodet på egen hand och därför behandlas de med Ecmo, en konstgjord lunga. Men några få personer återhämtar sig inte utan de får en försämrad lungkapacitet istället. De patienterna behöver lungtransplantation. Hittills har tre personer behövt transplanteras.

– Det här är extremt många. På ett normalår har vi någon enstaka patient som vårdas på Ecmo i väntan på lungtransplantation, säger Lars Falk, verksamhetschef på Ecmo-centrum.

Även nationellt verkar behovet av nya lungor öka. Samtidigt minskade antalet donatorer i fjol, något som kan ha påverkat väntetiderna på transplantation.

Så många väntade på lungtransplantation i april 2019-2021. Foto: SVT
Så många donerade organ efter döden år 2015-2020 i Sverige. I fjol var den lägsta siffran på fyra år. Foto: SVT

Färre donatorer under 2020 – men inte i Stockholm

Men medan det totala antalet organdonatorer minskade på nationell nivå i fjol fanns det fler donatorer i Region Stockholm-Gotland än någonsin – 52 stycken. Det förvånar Öysten Jynge, transplantationskoordinator vid Regionalt Donationscentrum Stockholm-Gotland.

– Det kommer som en överraskning. Men vi tror att det långsiktiga arbetet har underlättat donationsarbetet, säger han.

I videon berättar Öysten Jynge vilka faktorer som kan ha bidragit till att antalet donatorer ökat trots pandemin.

På tio år har donatorer per miljon invånare ökat både för Stockholm-Gotland och Sverige. Men medan det minskade på nationell nivå i fjol, ökade det i Stockholm-Gotland. Foto: SVT

Så ser behovet på organ ut i Sverige

  • 174 personer donerade organ efter sin död under 2020, den lägsta siffran på fyra år.
  • En avliden donator kan donera upp till 8 organ.
  • Förra året dog 41 personer i Sverige i väntan på ett nytt organ.
  • Totalt behövs 834 organ för en transplantation, varav 35 avser en eller två lungor.
  • I Stockholm behövs i skrivande stund 201 organ.

Källa: Scanditransplant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.