Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med utredaren Hans Strindlund till fyndplatsen och hör vad de vet om mordet. Foto: Polisen

Curt, 74, brutalt mördad – polisen efterlyser vittnen

Uppdaterad
Publicerad

I augusti hittades en kropp i ett skogsparti på väg ut mot Dalarö. Det visar sig vara en äldre man som varit försvunnen sedan mars. Polisen tror att han blivit bortförd från sitt hem och sedan brutalt mördad. Nu efterlyser de vittnen.

– Vi är övertygade om att det finns flera personer som vet vad som har hänt, säger Hans Strindlund som utreder fallet.

I slutet av mars sker den sista aktiviteten på 74-åriga Curt Sederströms mobiltelefon. Fem månader senare hittas hans kropp av svampplockare.

Eftersom det tog så lång tid innan Curt hittades har det varit svårt för polisen att genomföra de vanliga utredningsåtgärderna, till exempel masttömningar och kontrollera övervakningskameror. Det polisen vet är att Curts telefon tystnar under de sista dagarna i mars, och att den inte har hittats.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Vi har lite kört fast, säger Hans Strindlund, utredare av grova brott vid polisen Stockholm syd.

Hör vad polisen vet om mordet och följ med till fyndplatsen i videon.

Ovanligt med mordoffer över 70 år

Det är relativt ovanligt att personer över 70 år mördas. Socialstyrelsens siffror över dödsorsaker 2022 visar att personer över 70 år utgjorde drygt 5 procent av alla mordoffer.

Ofta handlar det om rånmord eller brott i nära relation när äldre personer mördas.

– Det är absolut inte vanligt att offret är i den här åldern. I varje fall inte på det här sättet, säger Hans Strindlund.

Mordet kopplas till skuld

Curt levde länge med missbruksproblematik men kunde i perioder, ibland upp emot tio år, vara drogfri. Då försökte han hjälpa andra att lämna den livsstilen. Men han hade trillat dit igen.

Polisen teori är att mordet är kopplat till en skuld men de tror inte att det är missbruksrelaterat.

– Det brukar vara knivhugg och bråk och ske på den plats man träffas. Här blir man ju bortförd. När det är narkotikamissbrukare som pucklar på varandra brukar det se helt annorlunda ut.

Anhöriga har godkänt namn- och bildpublicering.

Signalement

Curt Sederström var 74 år gammal, 170 centimeter lång, kortklippt med grått, tunt hår. Han hade blå markerade ögon och smal, spenslig kroppsbyggnad,

Han var vid försvinnandet iklädd grå längre vinterjacka, svarta/grå jeans och bruna vinterkängor.

Han tros ha blivit bortförd från sitt hem på Bjulevägen i Enskede, tidig kväll sista dagarna i mars, till ett skogsparti längs med Dalarövägen. Kroppen hittades strax efter busshållplats Ekbacken på väg ut mot Dalarö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet