Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Kelda Stagg och Anna-Maria Falck letar efter spår vid brottsplatsen. Foto: Jasmine Gestblom/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förruttnelseexpert kan bli kriminaltekniker – ”Lockas av det mörka”

Uppdaterad
Publicerad

Ett unikt pilotprojekt pågår hos polisens forensiska enhet i region Stockholm. Personer utan polisiär bakgrund men med spetskompetens inom andra områden rekryteras och utbildas till kriminaltekniker. Bland dem finner vi en expert på förruttnelsen av människokroppen och en arkeolog.

– Jag lockas av det mörka i samhället. Men jag tror inte det är alla som kan eller vill jobba med det här, säger Kelda Stagg, som är expert på förruttnelseprocesser.

Kelda Stagg och arkeologen Anna-Maria Falck är två av totalt tolv kriminaltekniker som utbildas inom pilotprojektet.

– På andra håll i landet utbildas någon enstaka men det är unikt att det är så pass många som det är i Stockholm, berättar tillförordnad chef Tommy Vestergren.

Expert på förruttnelsen av kroppen

Framför allt har polisen varit intresserade av att få personer med olika bakgrunder inom naturvetenskapen, för att bredda kunskapen inom den egna styrkan. Kelda Stagg är expert på forensisk tafonomi, en kunskap om hur människokroppen bryts ner eller förruttnar i olika miljöer.

– Om kroppen legat där det är varmt och fuktigt som i en skog kan det se ut som att kroppen smälter. men i en torr och dragig miljö som på en vind torkar kroppen ut och den mumifieras, säger Kelda Stagg.

Men hur arbetar specialisterna på ett brottsplats? Se i videon.

• Forensisk vetenskap är ett sammanfattande begrepp för de vetenskapliga ämnen som används vid till exempel undersökning av spår som lämnats på en brottsplats.

• Oftast begränsas det till naturvetenskapliga, tekniska och medicinska ämnen – om exempelvis biologi/genetik, kemi, fysik, matematik/statistik, informationsteknik/bildanalys, rättskemi, rättsmedicin, rättsodontologi och rättspsykiatri.

• En kriminaltekniker letar efter och säkrar spår som dna, fingeravtryck, kläder, m.m vid brottsplatser.

Källa: NFC, Nationellt forensiskt centrum och Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer