• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Polischef om helgens akuta polisbrist: ”Det gick bra den här gången”

Det saknades närmare 30 poliser till helgen, i södra Stockholm. Men nu har polismyndigheten löst de tomma luckorna.
– På förmiddagen löste vi situationen och vi har nu den personalstyrka som behövs för att klara av helgens uppdrag, säger Joakim Granstedt, tillförordnad chef, polisområde Stockholm syd.

SVT Nyheter Stockholm berättade i veckan om att poliser kunde bli tvångskommenderade till helgen. Listan på poliser som frivilligt vill jobba övertid var tom och det innebar att poliser, utöver sin ordinarie arbetstid, kunde bli tvingade att arbeta extra för att täcka de tomma luckorna.

– Vi har ett ansträngt läge på sommaren och den här gången behövde ingen tvingas till arbete, säger Joakim Granstedt, tillförordnad områdeschef, polisområde Stockholm syd.

LÄS MER: Uppgift till SVT: Akut polisbrist i helgen – poliser kan tvingas jobba mot sin vilja

”Oseriöst av myndigheten”

I ett massutskick som sänts ut till polisområde Stockholm syd i södra Stockholm står det:

”AKUT GNETBEHOV i helgen. I nuläget närmare 30 blandade luckor i polisområde Stockholm syd och i stort sett tomt i gnetsidan. Stor risk för tvångskommendera vilket vi vill undvika.”

– Det här är återkommande och det är oseriöst av polismyndigheten att ha en låg bemanning. Vi har haft det så i flera år, säger en polis som vill vara anonym.

Han fortsätter:

– Alla poliser som jobbar ute påtalar problemen men ledningen ser inte det. De som får verksamheten att gå runt är oftast poliser som inte har familj. Jag kunde jobba flera dagar i sträck, innan jag skaffade familj. I dag går det inte på samma sätt.

”Jobbar ihjäl sig”

Hur ser du på att dina kollegor känner sig utarbetade och orkar inte jobba extra pass?

– Vi försöker ha koll på folk så dem inte jobbar ihjäl sig, säger Joakim Granstedt.

Vad tycker du om att dina kollegor hittar på ursäkter, för att undvika jobba extra?

– Det är trist att höra det, ingen ska känna så, tillägger han.

”Det är knapert med folk”

SVT Nyheter Stockholm har pratat med fler poliser i länet som beskriver ett tufft arbetsklimat. En berättar att polisområde Stockholm city har samma problem som södra Stockholm. I ett sms som redaktionen tagit del av står det ”det är knapert med folk” och att det behövs fler poliser den 5/8.

– Att jobba ca 200 timmar extra på ett år gör underverk för en polislön, men att jobba över en månad extra på ett år är inte bra för hälsan och ditt sociala liv, tillslut orkar man inte. Det tenderar att vara de yngre kollegorna som försöker jobba så mycket det går, t.ex. för att få råd med en lägenhet, säger en annan polis.

En polis som vill vara anonym, berättar att den låga bemanningen sliter på personalen och att lösningen inför helgen är bara tillfällig.

– Vi har nästan ingen som jobbar mot drogproblematiken i sommar. Utryckningspoliser hinner inte göra det. Många ungdomar gör sin debut under sommaren, det är då många passar på att testa narkotika och alkohol. Det är förjäkligt att man inte fångar upp ungdomarna i tid, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet