Enligt en sekretessbelagd rapport från Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) som SVT:s Veckans brott tagit del av förekommer en rad brister i polisregionernas hantering av ärenden om sexbrott mot barn. Foto: Skärmavbild

Bristerna i polisregionerna – så ser de ut

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig polisrapport beskriver massiva brister i polisens verksamhet mot sexualbrott mot barn via nätet. Detta avslöjar SVT:s Veckans brott.

Så här ser det ut i landet, region för region.

Samtliga regioner beskriver utmaningar i kontakt med rapportens utredare. Gemensamt för de flesta är personal- och utbildningsbrist. Främst saknas it-forensiker som spelar en central roll i utredningsarbetet.

Region Nord

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Veckans brott

Det finns ingen siffra på hur många ärenden om sexbrott mot barn som ligger på hög i regionen i nuläget, enligt rapporten.

De största utmaningarna i Nord uppges vara personalbrist och utbildning. Regionen saknar kapacitet att arbeta i rena internetrelaterade ärenden, vilka konkurrerar med andra brottsrubriceringar som bland annat könsstympning och andra sexualbrott.

Region Bergslagen

Dalarna, Värmland och Örebro.

I regionen ligger 179 ärenden i väntan på utredning. 16 av dessa är så kallade prioriterade ärenden, där den misstänkte gärningsmannen tros aktivt leta efter barn eller har tillgång till egna barn.

Två ärenden pekas ut som massivt resurskrävande. Det ena innefattar 200 misstankar om grov våldtäkt mot barn.

Bergslagen råder brist på personal med it-inriktning, samt erfarna utredare, vilket begränsar förmågan att ta hand om nya tips.

Region Stockholm

Stockholm nord, Stockholm city, Stockholm syd och Gotland.

Antalet ärenden som inte tilldelats en utredare har ökat sedan hösten 2019. Idag ligger 87 ärenden på hög. Den största utmaningen är tillgången på personal, främst it-forensiker som bytt jobb.

Region Mitt

Gävleborg, Västmanland, Uppsala.

235 ärenden ligger på hög, utan en tilldelad utredare. 70 av dessa är prioriterade ärenden. Brist på personal och tekniska hjälpmedel. Regionen har inte möjlighet att ersättningsrekrytera av ekonomiska skäl.

Region Öst

Södermanland, Östergötland och Jönköping.

260 ärenden saknar utredare. Av dessa är 60 prioriterade ärenden. Brist på personal och utbildning.

Region Syd

Kalmar-Kronoberg, Skåne och Blekinge.

138 ärenden väntar på utredare, varav 10 är prioriterade. Regionen beskriver en mycket hög arbetsbelastning med risk för att personal slutar eller blir sjuka.

Region Väst

Storgöteborg, Västra Götaland, Halland

Regionen har 149 ärenden som ligger på hög. 20 av dessa är prioriterade. Beskriver personalbrist trots nyrekryteringar. Ska inte ha möjlighet att utöka personalstyrkan ytterligare den närmaste tiden. Mellan 2022 och 2024 ska nytt folk rekryteras till verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet