Hör rättsexperten förklara varför bajenfansen kunde samlas i hundratals, medan polisen har skingrat på demonstranter. Foto: Twitterkonto Fotboll Sthlm

Därför kunde hundratals Bajenfans samlas trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals Bajenfans samlades för att fira Hammarbys guld i Svenska cupen i söndags. Och trots att polisen tidigare har upplöst folksamlingar vid demonstrationer, ingrep de inte för att skingra på fotbollsfansen. SVT bad en expert i rättsvetenskap reda ut varför.

Den 1 juni lättar några restriktionerna gällande hur många personer som får samlas vid allmänna sammankomster, bland annat tillåts 100 stående personer att samlas utomhus. Fram till dess är det förbjudet vid allmänna och offentliga sammankomster att vara fler är åtta personer. Men i söndags kunde tusentals fotbollsfans tåga till Tele2 arena, och hundratals Bajenfans fira ett guld till Hammarby i Svenska cupen – utan att polis ingrep, som de gjort vid demonstrationer bland annat i Stockholm.

– Ur ett smittskyddsperspektiv är stora folksamlingar olämpligt oavsett om det räknas som en allmän sammankomst eller inte. Håll avstånd så ofta du kan och undvik att vara där det är trängsel eller där du bidrar till trängsel, skriver smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett mejl till SVT.

 I videon förklarar Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, varför polisen har stoppat demonstrationer men inte upplöste firande fotbollsfans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.