– Det är lite nervöst, säger David ”Longcat” Modig, Stockholms Radioflygklubb inför de kommande tävlingarna. Foto: Svenska Flygsportsförbundet

David från Nacka slåss om VM-guldet i drönarflygning

Uppdaterad
Publicerad

VM i drone racing går av stapeln den 12-14 december i Ningbo, Kina. Det favorittippade svenska landslaget är på plats med drönarflygaren David Modig från Nacka.

Det är andra gången som internationella flygsportförbundet arrangerar VM i drönarflygning. I dagarna är 112 tävlande från 31 nationer på plats i Ningbo i Kina för att tävla om världsmästartiteln i drönare och 1,2 miljoner kronor i prispengar.

– VM-banan är mycket mer teknisk än förra året och har fler hinder som liknar vad vi är vana att flyga på tävlingar. Jag tror den blir riktigt rolig att flyga med många tighta race, säger David ”Longcat” Modig, Stockholms Radioflygklubb. 

Förra året hamnade han på ett 17:e plats och var även med i svenska landsslaget som tog hem ett VM-silver efter att varje lagmedlems poäng räknats ihop.

Som ett bilrace med hastigheter över 180 km/tim

Tävlingen påminner om ett bilrace där fyra drönarpiloter kör samtidigt i hastigheter över 180 km/timmen i en 630 meter lång hinderbana. Förväntningarna är höga på det svenska landslaget.

Det svenska landslaget som består av fyra drönarflygare där flera medlemmar har tagit hem medaljer VM och SM i den förhållandevis nya sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.