Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är rädd att man har kodat det som en ytlig kvinnlig sjukdom som handlar om att vara smal och snygg”. Hör Ellinor Mark och Mathilda Hofling som driver ”ätstörningsuppropet” på Instagram. Foto: Ellen Pan/SVT

De driver ätstörningsuppropet – vill se förbättring av vården

Publicerad

Det finns många problem med hur ätstörningsvården ser ut idag, det menar de patienterna Ellinor Mark och Matilda Hofling. Genom Instagramkontot ”Ätstörningsuppropet” vill de skapa en positiv förändring av vården för personer med ätstörningar.

På Instagram samlar de in och delar de med sig av olika vittnesmål från patienter inom ätstörningsvården.

– Vi startade kontot lite desperat med en undran om vi var ensamma om den här upplevelsen av ätstörningsvården. Men det var många som direkt började skicka sina vittnesmål till oss, säger Ellinor Mark.

Granskning av ätstörningsvården

SVT har tidigare rapporterat om Mandos ätstörningskliniker, där flera patienter, tidigare anställda och nuvarande anställda vittnat om svåra självskador, olämplig personal och brist på psykologisk hjälp på klinikerna.

Berättelser om övergrepp

Även till Instagramkontot ”Ätstörningsuppropet” har flera erfarenheter från Mando delats, men också från annan ätstörningsvård runt om i landet.

Ofta handlar följarnas berättelser om att vården inte är tillräckligt individanpassad och att samsjuklighet inte hanteras rätt, det vill säga när en patient också lider av andra psykiska besvär i kombination med ätstörningen. Men det kan också vara berättelser om dålig behandling inom vården och sexuella övergrepp.

Positiv förändring

Nu vill Ellinor och Matilda att det ska ske en förändring inom ätstörningsvården i hela landet. De hoppas kunna bidra genom att bland annat sprida vittnesmålen och skapa uppmärksamhet om hur många upplever vården.

– Vi är bara två privatpersoner och tidigare patienter, men vi kanske kan bringa någon positiv förändring i att andra får höra att de inte är ensamma, säger Ellinor Mark.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet