Foto: TT

Renovering av Eriksdalsbadet väcker debatt om könsuppdelade pooler

Uppdaterad
Publicerad

Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm rustas upp för 37 miljoner kronor. Bland annat ska vattenreningen förbättrats och samtidigt vill staden passa på att byta ut Eriksdalsbadets tre bubbelpooler och återigen blossar debatten kring poolerna upp.

Efter en rad sexuella ofredanden kring årsskiftet 2016 valde Eriksdalsbadet att könsuppdela bubbelpoolerna. Beslutet, att ha en pool för herrar, en för damer och en mixad pool, satte igång en våg av anklagelser, hurra-rop och fördömanden.

I och med den planerade renoveringen av Eriksdalsbadet menar Moderaterna i Stockholms stad att det är dags att sluta med de könsseparerade poolerna och återgå till enbart mixade.

– Kommunen ska inte uppmuntra ett samhälle där kvinnor och män delas upp beroende på att vissa män antastar kvinnor i badpoolerna och trakasserar, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Registrera förövarna

Borgarrådet menar att lösningen snarare handlar om att stänga av förövarna och införa en möjlighet att registrera och sedan porta förövarna.

– Vill man bada i separata pooler, då får man gå till ett privat alternativ. Men i våra offentliga anläggningar är det viktigt att vi signalerar att kvinnor och män badar sida vid sida, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men enligt Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden, har man arbetet mycket med problemen.

– Vi har haft extra kamerabevakning, mer personal, extra ronderingar och vi ser att det har gett resultat, säger Alexander Lindholm (S).

– Jag tycker inte att det här är en politisk fråga. om man ska gå in som politiker och detaljstyra vem som ska sitta bredvid vem i en bubbelpool så kan man undra vad nästa steg blir, säger Alexander Lindholm (S).

Gästernas åsikter

Eriksdalsbadet gör egna undersökningar kring hur Stockholmarna vill ha det och det finns i dag ett stöd kring att fortsätta ha det uppdelat efter kön men samtidigt en mixad pool.

– Det finns alla möjligheter att välja hur man vill bubbla i bubbelpoolerna. Det här är någonting vi tittar på en gång om året hur våra gäster vill ha det och det är det vi utgår ifrån, säger Marie Holmqvist, anläggningschef Eriksdalsbadet.

– Det finns en frihet här, en för damer, en för herrar och en mixad, säger Alexander Lindholm (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer