Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mohamed Hagi Farah, Rinkebyprofil, om hur flytten påverkar Järva. Foto: Leonora Toplica/SVT

De kraftsamlar mot flytt – nu avgörs KTH:s framtid i Södertälje och Kista

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tas beslut kring KTH:s lokaler i Kista och Södertälje. Flera aktörer i Järva har gått ihop och skrivit under brev som skickats till KTH:s styrelse i hopp om att stoppa flytten.

Att en flytt utreds beror enligt prorektor Mikael Lindström på det pressade ekonomiska läget. Men flytten av KTH:s lokaler i Kista anses vara en stor förlust för Järvaborna. Ett av breven har skrivits under av Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva föräldrar och Madeleine Opira, grundare av A Million Minds.

I brevet lyfter de att placeringen bidrar till diversifierade perspektiv inom forskning. De skriver även om vikten av KTH:s närvaro för unga från Järva ”genom att påvisa att det finns alternativa vägar till social och ekonomisk utveckling även i området.”

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva
Aktörer från Järva har skrivit under ett brev som har skickats till styrelsen för KTH. Foto: SVT

”Kista spelar särskild roll”

Även andra aktörer har skickat in åsikter kring att flytta campuset till innerstan. Majoriteten av Stiftelsen Electrums styrelse, med representanter från bland annat Stockholms stad, fastighetsägare, företag som Ericsson och teknikbolaget ABB samt Region Stockholm har skrivit under på Kistas roll för svensk telekomindustri. De som inte står bakom är styrelsens representanter från KTH och Stockholms universitet.

Biträdande finansborgarråd Anders Österberg har också uttalat sig om den eventuella flytten.

– KTH:s verksamhet i Kista har stor betydelse för Stockholm och Järva. Labbet kommer att vara kvar och där möts näringsliv och forskning. Det är viktigt. I Stockholms stad har vi tillsammans med näringsliv och förvaltningar fört och för en tät dialog med KTH om detta. Naturligtvis arbetar vi i staden för att även grundutbildningen ska vara kvar i Kista.

Negativt för Järva

Många studenter på KTH Kista är engagerade med bland annat läxhjälp och skolan håller inspirationsdagar för elever i närområdet. Stiftelsen skriver bland annat att ”genom sin närvaro i Kista har KTH möjlighet att påverka och inspirera unga i Järva som idag står långt från den akademiska miljön.”

Fredrik Boström är grundskolechef i Rinkeby/Kista/Tensta och står bakom engagemanget och arbetet emot flytten.

– Vi delar den oron för att vi vill kunna visa våra elever en framtid, KTH har varit en motivationshöjare för eleverna i området. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet