Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Essa Osas och Kassim Nagwere jobbar för att främja psykisk hälsa. Foto: Emanuel Silva/SVT

De målar tavlor för att främja psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år, enligt forskning från Karolinska institutet. Organisationen Dröm stort reagerade kraftigt när de tog del av statistiken. I början av januari anordnar de därför en festival mot psykisk ohälsa. Inför evenemanget samlades en grupp unga för att måla tavlor som kommer att ställas ut i samband med festivalen.

– Jag visste inte att självmord var så vanligt bland unga. Jag kände en plikt att göra någonting. Så jag samlade ihop våra unga ledare som också ville göra någonting, berättar Kassim Nagwere, Dröm storts grundare.

– Nästan alla jag känner lider eller har lidit av psykisk ohälsa. Och särskilt många mår dåligt kring julen, säger Essa Osas, drömledare på Dröm stort.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022
En av tavlorna som kommer att ställas ut i samband med festivalen. Foto: Dröm stort

Mötesplatser i förorter

Festivalen äger rum på Annexet i januari och flera stödorganisationer för personer med psykisk ohälsa har bjudits in. Artister som Imenella och Alawee kommer att uppträda.

Dröm stort har mötesplatser i Rågsved, Rinkeby och Skärholmen där unga bland annat kan få hjälp med läxhjälpning och jobbsökning.

Starta kliippet för att höra Essa Osas berätta om varför hon anser att det finns ett stigma kring psykisk ohälsa i förorten.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet