Maria och Grafian Stanescu spenderar de flesta nätter under en bro. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Syskonen sover under en bro i minusgrader

Uppdaterad
Publicerad

Syskonen Grafian och Maria Stanescu livnär sig på att panta burkar och sover under en bro. Men sedan den ordentliga vinterkylan kom för några veckor sedan har det blivit allt svårare för dem.

Grafian och Maria Stanescu är EU-migranter från nordöstra Rumänien. Under vintern har de haft sin boplats under en bro i Söderort. Men när temperaturen började sjunka för några veckor sedan blev läget alltmer kritiskt.

Eftersom EU-medborgare inte omfattas av tak-över-huvudet-garantin har Stockholm stad ett projekt kallat Vinternatt 2, i samarbete med organisationerna Röda korset och Ny gemenskap samt olika kyrkor.

Akutläge under sju minusgrader

Vinternatt 2 erbjuder övernattning i fem raka nätter mot att man registrerar sig. Men när det blir minst sju minusgrader eller en klass 2-varning så har man en slags plan B.

Den kallas Extra kalla nätter (EKN) och innebär att man öppnar minst en kyrka per natt utan krav på registrering. När SVT träffar syskonparet Stanescu får de skjuts till en sådan kyrka.

Ont om plats i kyrkorna

Isa Anton är projektledare för Vinternatt 2. Enligt honom är det ont om plats i kyrkorna när det blir så här kallt. Se intervjun med honom nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.