Värtaverket är den enskilt största utsläpps källan av koldioxid i Stockholms län. Foto: TT

Utsläppen av koldioxid ökar i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Trots Stockholms stads visioner om en fossilfri stad år 2040 så ökade koldioxidutsläppen från el- och fjärrvärmeanläggningar i Stockholms län förra året. Flest utsläpp stod Värtaverket i centrala Stockholm för.

El- och fjärrvärmeverken i Stockholms län använde mer fossila bränslen under 2018 än 2017. Det gjorde att koldioxidutsläppen ökade med nio procent. Totalt släppte el- och fjärrvärmeanläggningarna ut mer än 950 000 ton koldioxid förra året, vilket motsvarar ungefär 530 000 bilars utsläpp under ett helt år.

– Vi hade väntat oss en ökning, men att det var en sådan stor ökning visste vi inte, säger Fredrik Hannerz, chef för utsläppsrätter på Naturvårdsverket.

Enligt Naturvårdsverket står el-och fjärrvärmeverken i Stockholm län för nästan en fjärdedel av alla koldioxidutsläpp från el- och fjärrvärmeproduktionen ii Sverige.

– Om man ska styra Sveriges koldioxidvärden inom den här sektorn så är Stockholms läns utsläpp en viktig del, säger Fredrik Hannerz.

Användningen av fossila bränslen i Sverige har minskat stadigt sedan 80-talet. Men fortfarande används fossila bränslen, som kol och olja i el- och fjärrvärmeverken – framförallt när det är kallt.

Men även avfallsförbränning som innehåller plast bidrar till koldioxidutsläpp.

De toppar listan på växthusgasutsläpp

Av de fem el- och fjärrvärmeverk inom Stockholms län som släppte ut mest koldioxid 2018 stod Värtaverket för över hälften av alla utsläpp. Därefter kommer Högdalenverket, Igelstaverket, Bristaverket och Hässelbyverket.

Foto: SVT

Värtaverket släppte ut mest koldioxid

Värtaverket var också det el- och fjärrvärmeverk som ökade sitt koldioxidutsläpp mest under förra året i Stockholms län. Verket ökade sina utsläpp med cirka 44 000 ton koldioxid jämfört med 2017. 

– Vi tvingades använda mer olja och kol än vi hade planerat för det var svårt att få tag på biobränsle från Baltikum och då fanns inte något alternativ, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi.

Till nästkommande år kommer Stockholm Exergi inte att förlita sig på fler leverantörer av biobränsle, förklarar Ulf Wikström.

– Det är lätt att vara efterklok. Det vi gör nu är att lägga äggen i fler korgar så vi kan säkerställa att vi alltid har biobränsle om det här skulle hända igen i framtiden, säger han.

Foto: Lisa Liljefors

Naturvårdsverket ser positivt på framtiden

Men trots att koldioxidutsläppen alltså ökade under 2018 ser Naturvårdsverket ändå hoppfullt på framtiden eftersom det pågår en stor omställning i energibranschen från fossila bränslen till förnybar energi.

– Jag är hoppfull, särskilt när det gäller kolanvändningen här i Stockholm. Det borde vi kunna åtgärda. Avfallsförbränningen är väl kanske en större utmaning, säger Fredrik Hannerz.

Foto: Lisa Liljefors

Från Stockholms stads hemsida: Vårt klimatmål är att Stockholm är fossilfritt 2040 och inga utsläpp av växthusgaser. Det betyder att ingen uppvärmning eller elanvändning och inga transporter sker med fossila bränslen som till exempel olja eller kol.

Utsläpp av koldioxid från el- och fjärrvärmeverk i Stockholm 2017/2018 :

Totalt utsläpp 2017: 886 138 ton koldioxid

Totalt utsläpp 2018: 952 483 ton koldioxid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.