Foto: SVT/Arkiv

De vill återskapa Marmorhallarna

Uppdaterad
Publicerad

På trettiotalet blev Ostermans marmorhallar vida kända för lyxiga bilar, men nu lever de ett liv i det dolda fast de ligger mitt i Sturekvarteren. De är också mitt i striden om Stureplans framtid och ägarna vill återskapa hallarna, trots all kritik och uppskjutna planer som projektet Sturegallerian fått.

Det har varit många turer och bråk kring ombyggnadsplanerna av kvarteret i och runt Sturegallerian. Fastighetsägarna ville bland annat riva delar av Sturekvarteret för att bygga nytt. I november skickade politikerna tillbaka ärendet till ritbordet.

Ett av förslagen är att återskapa de anrika Marmorhallarna i fastigheten som ligger på Birger Jarlsgatan 18.

– Vårt förslag är att öppna upp Marmorhallarna, restaurera och verkligen bjuda in till kvarteret, säger Charlotta Rosén, projektledare för Stureprojektet.

Sveriges största bilförsäljare flyttade in

Hans Osterman som under många år var Sveriges största bilförsäljare flyttade in i fastigheten 1920. Huset byggdes om till utställningslokal och den exklusivt inredda bilhallen, i grönt Kolmårdsmarmor, invigdes under pompa och ståt.

Många bilfantaster har genom åren besökt Ostermans marmorhallar.

– Bilmässorna var väldigt intressanta varje år. Speciellt för oss som jobbade i branschen och naturligtvis för medelsvenssons som ville se vad som kom, säger Lars Wiklund som vi träffar på Birger Jarlsgatan.

Lars Wiklund Foto: SVT

I början av 1960-talet flyttade Ostermans bilförsäljning ut från Marmorhallarna och den sista hyresgästen var Stockholms rullskridskocenter.

”Mer liv och mer folk”

Under 80-talet byggdes lokalerna om och butiker flyttade in och idag finns alltså förslag om att återskapa Marmorhallarna. Men det handlar inte om att återskapa den gamla bilhallen utan om att renovera fasader och andra anrika detaljer.

– Det här är ju ett av Stockholms absolut vackraste rum som väldigt få känner till. Vi vill återskapa de stora valven ut mot Birger Jarlsgatan och vi vill byta ut plasttaket mot ett glastak, säger Charlotta Rosén.

– Helt enkelt mer folk, mer liv och mer inbjudan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet