Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att det kommer bli lika fint som det är idag”, säger Denise Karlsson om fastighetsägarens planer att renovera kring kvarteret på Stureplan. Foto: SVT

Byggstart för Stureplanerna – ”Mer folk – mer pengar in på konton”

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart tio år har de omdebatterade planerna med Sturekvarteret fått grönt ljus. Upphandlingen av första etappen är klar men projektet är fortfarande i planeringsstadiet.

Nu står det klart att Peab får uppdraget att renovera den södra sidan av det anrika kvarteret Sperlinges Backe, mer känd som Sturekvarteret, på Östermalm i Stockholm.

För tre år sedan lades de tidigare rivningsplanerna av Stureprojektet ner men efter att Mark- och miljööverdomstolen godkände detaljplanen i maj 2022 finns inga hinder kvar. Det meddelade Tam group som leder projektet på uppdrag av den internationella fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).

Planer för Stureplanskvarter

Halva ytan rustas upp

Till en början handlar det om cirka 48 000 kvadratmeter som ska renoveras för en prislapp på två miljarder kronor. Det är nästan hälften av den totala renoveringsytan som enligt Tam group ligger på 108 000 kvadratmeter.

Planerna är dels att återskapa den äldre arkitekturen på fasaderna, dels att bygga nya kontor och hyresbostäder. Fastighetsägaren vill också skapa ett inomhustorg i de gamla Marmorhallarna med en ny nedgång till Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Klar om fyra år

Den södra sidan ska vara färdig 2026 men det är fortfarande oklart när ombyggnationen kan börja. Enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter Stockholm kommer Stureplansområdet vara en byggarbetsplats i sju år och under tiden ska butiker och restauranger i Sturegallerian att vara öppna som vanligt.

Hör i klippet vad stockholmare vid Stureplan själva tycker om de nygamla planerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet