Den planerade fasaden och nya byggnader. Foto: Olin Design Teknik och SWECO Architects

Klartecken för nya Sturekvarteret

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringsplanerna för Sturekvarteren i centrala Stockholm skapade stora protester 2015. Knappt fem år senare har planen omarbetats och på måndagen klubbade kommunfullmäktige beslutet om Stureplans framtid.

En het debatt om byggplanerna runt Sturekvarteren har pågått sedan 2015. Enligt planen skulle Sturegallerian renoveras och flera av de gamla husen skulle rivas.

Men efter att protestlistor med 8 000 namnunderskrifter lämnats in så stoppades ombyggnationen. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet menade att planen måste omarbetas.

Nya planen klubbad

På måndagskvällen klubbade kommunfullmäktige förslaget om Sturekvarterens framtid. Planen innebär en upprustning med byggstart år 2021. Sturekvarteret får ett tillskott av hyresbostäder, Östermalms tunnelbanestation moderniseras och historiska fasader ska renoveras.

– Här finns så mycket historia och välkända platser som Sturegallerian, Sturebadet, Sturecompagniet, Sturehof och Tures. Det ska vi bevara och lyfta fram, och de ska kunna hålla öppet under byggtiden. Vi bygger i etapper. När den södra delen av kvarteret renoveras är Sturegallerian i norra delen öppen som vanligt, och tvärt om, säger Charlotta Rosén, projektansvarig Sturekvarteret, i ett pressmeddelande.

Arbetet förväntas pågå under sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.