Starka protester mot rivning av Sturegallerian

Uppdaterad
Publicerad
Ägaren vill riva stora delar av Sturegallerian och bygga om, något som nu väcker stora protester hos både hyresgästerna och Stadsmuseet.

Enligt de som protesterar hotas upp till 1.000 jobb, och man anser att det finns en risk att nöjeslivet kring Stureplan försvinner för alltid.

Bland andra protesterar Stureplansgruppen, Svenska brasserier och Sturebadet i ett gemensamt yttrande mot företaget Adias projekt, skriver DN.

Läs mer: Så ska Sturegallerian göras om

Samtidigt anser Stadsmuseet att stora kulturhistoriska värden skulle kunna förloras. De skriver ”Sammantaget skulle programmets genomförande medföra att stora kulturhistoriska värden förloras och att den klassika stenstaden förändras på ett negativt sätt.”

Det handlar inte bara om själva gallerian utan kvarteret runt om. Sturegallerian och nästan alla fastigheter vid Stureplan ägs av Förenade Arabemiratens statliga bolag Adia och de vill göra om rejält, bland annat riva vissa fastigheter och höja en del byggnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet