Bångska palatsets fasad med ornament ska återskapas, enligt förslaget. Fasaden har förenklats i etapper och hyvlades under 1950-talet. Foto: AIX arkitekterVisa alla (7)
Visa alla (7)

Här är de nya ”Stureplanerna”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterades det nya förslaget till detaljplan för Sturekvarteret. Tidigare förslag på rivningar och ombyggnationer i kvarteret har väckt stora protester. Fastighetsägaren säger att man omarbetat förslaget utifrån synpunkter från Stockholms stad, allmänheten och andra remissinstanser.

Det är fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) som genom sitt byggherreombud TAM Group har utvecklat förslaget tillsammans med flera arkitektkontor.

– Det uppdaterade förslaget bygger på vår och Stadsbyggnadskontorets gemensamma vision om att skapa ett öppet kvarter med fler publika ytor. Resultatet är ett väl balanserat helhetsförslag där vi renoverar 1800-talsbyggnader, återskapar förlorad stenstad och bjuder in allmänheten till delar som inte har varit tillgängliga tidigare, säger Charlotta Rosén, projektansvarig Sturekvarteret, i ett pressmeddelande.

Förändringarna i punkter

I kvarteret ligger Sturegallerian och Sturebadet och det får enligt förslaget nya arbetsplatser, fler bostäder samt en ny entré till Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Här är några av förändringarna i förslaget:

• Bångska palatsets fasad mot Stureplan återskapas till originalutseende. Palatsets flyglar bevaras och innergården återskapas.

• Verksamheterna i kvarteret kommer att hålla öppet under genomförandetiden.

• Varuintaget på Humlegårdsgatan blir kvar, men framtidens leveranser ska samordnas för att minska trafiken.

• Kvarteret får en ny entré och ett hotell mot Humlegårdsgatan.

• Ett nytt offentligt stråk mellan Marmorhallen och Freys hyrverk.

Bygget beräknas ta sju år

Utställningen av förslaget öppnar i dag och pågår under sommaren. Om Stockholms stad klubbar igenom detaljplanen, kan det förberedande arbetet börja år 2020.

Bygget planeras ta sju år, men enligt fastighetsägaren ska verksamheterna i Sturekvarteret kunna hålla öppet under hela perioden.

Marmorhallen ska restaureras för att koppla Sturegallerian till den nya uppgången från Östermalmstorgs tunnelbanestation. Foto: Sweco arkitekter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet