Ärendet om Stureplanerna ska upp i stadsbyggnadsnämnden nästa vecka. Foto: TT

En majoritet är emot nya Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade renoveringen av Sturegallerian har skapat protester och planerna på hur arbetet ska gå till har omarbetats. Nu är en majoritet i Stadshuset emot Stureplanerna.

Beskedet offentliggjordes i samband med att tidningen Östermalmsnytt på torsdagen publicerade en enkätundersökning som gjorts bland de partier som finns representerade i Stadsbyggnadsnämnden.

LÄS MER: Färre rivningar och lägre hus föreslås

Övervägande negativt

I undersökningen meddelade Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet att man säger nej till de aktuella planerna på att riva och bygga om stora delar av Sturegallerian. Även om de håller med om att kvarteret måste förbättras menar de att planen i sin nuvarande form måste bearbetas ännu mer.

– Det är för mycket rivningar och för många tillkommande volymer. Planen behöver bearbetas och vi kommer inte att stödja stadsbyggnadskontorets föslag, säger Cecilia Obermüller (MP), ledamot stadsbyggnadsnämnden till Östermalmsnytt.

LÄS MER: Staden JO-anmäls för ”Stureplanerna”

De som säger ja till planen är Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Men Kristdemokraterna menar att det finns utrymme för förbättring.

– Vi tycker att det i grunden är ett bra förslag och ett viktigt projekt. Från att planerna presenterades första gången är det nu betydligt mindre rivningar, men det finns fortfarande förbättringspotential, säger Erik Slottner (KD), oppositionsborgarråd, till tidningen.

LÄS MER: Stureplan – rekordmånga protester mot renoveringen

Under samrådstiden kom över 8000 synpunkter från medborgarna in. Ärendet ska upp i stadsbyggnadsnämnden den 21 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer för Stureplanskvarter

Mer i ämnet