Foto: SVT

Debaser Medis konsertlokal blir bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

När Medborgarhuset renoveras är det slut med konserter på Debaser Medis. Konsertlokalerna ska bli bibliotek.

– Jag tycker att det är slöseri. Här har vi en kosnertlokal som är utmärkt för att ha konserter i. Nu så ska man göra bibliotek samtidigt som det finns stor brist på en så stor scen mitt i stan, säger Annelie Telford, vd Debaser.

När den stora renoveringen av Medborgarhuset drar igång kommer huset att tömmas. När det öppnar igen om tre år kommer Debaser Medis stå utan konsertlokal. Staden kommer att ge lokalen till biblioteket istället. Men de arbetar med att hitta en ersättningslokal till Debaser.

– Det känns som sabotage. Om man inte hittar en jämförbar lokal blir det ju så att man lägger ner Debaser Medis. Jag kan inte förstå hur ett biblioteks flytt är mer värt än vår verksamhet, säger Annelie Telford.

Det definitiva beslutet om renoveringen av Medborgar huset ska tas i fastighetsnämnden nästa vecka. Enligt förslaget ska kulturförvaltningen få ta över Debaser Medis lokaler och flytta biblioteket dit.

– Debaser Medis kommer att finnas kvar med konsertlokal nästan hela 2016, men om det är så att staden misslyckats med att hitta en ersättningslokal till oss har vi bara Hornstull strand kvar som konsertlokal i Stockholm, säger Annelie Telford.

Även musikern och journalisten Emma Pavlovic Svensson tycker att det är sorgligt att konsertlokalerna kommer att försvinna.

– Bibliotek är viktiga men det finns redan ett bibliotek i byggnaden och många fler i Stockholms innerstad. Bibliotek är en tyst verksamhet som lättare kan bedrivas i innerstaden. Konsertverksamhet är inte lika enkelt eftersom det låter. Medborgarhuset står fristående på medborgarplatsen och minimerar risken för att störa sin omgivning, säger Emma Pavlovic Svensson.

Hon frågar sig nu var man som musiker kan spela i Stockholm.

– Utbudet krymper för varje år. Debaser Medis har perfekt storlek, bra ljud och duktig personal. De håller en internationell klass och lockar många utländska akter. Att flytta ett bibliotek för ett par millar inom samma byggnad och på kuppen släcka en annan kulturverksamhet är inget annat än ren och skär idioti, säger Emma Pavlovic Svensson.

Anledningen till att konsertlokalen på Medis inte kan vara kvar efter en renovering att det blir för dyrt, menar ordföranden i fastighetsnämnden, Jan Valeskog (S).

– Man klarar inte av det till ett rimligt pris, eftersom det kostar stora belopp att ljudisolera en sådan lokal, säger Jan Valeskog och fortsätter:

– Dessutom måste vi omdisponera lokalerna för att göra Medborgarhuset till en bra och tillgänglig mötesplats.

Men Valeskog anser att det behövs fler scener av den storleken i Stockholm. Fastighetsförvaltningen har också i uppdrag att hitta en ersättningsscen åt Debaser.

– Det är inte lätt att hitta en ersättningsscen i innerstan. Men vi vill hitta en scen på en annan plats. Jag tror att det mest troliga är en ny scen i Slakthusområdet. Där vore det lämpligt, säger jan Valeskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debaser

Mer i ämnet