• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Protester mot flytten av Internationella biblioteket

Publicerad

Striden om det Internationella biblioteket fortsatte under lördagen med en protestaktion vid Odenplan. Kritikerna menar att flytten till Kungsholmens bibliotek är lika med en nedläggning.

Ett hundratal personer samlades under lördagseftermiddagen mitt på Odenplan för att protestera mot flytten av Internationella biblioteket (IB). I början av 2020 flyttar verksamheten från sin nuvarande lokaler till Kungsholmens bibliotek. Men redan den 2 september stänger den publika verksamheten.

– Hoppet är inte ute, Annexet behöver inte utrymmas förrän årsskiftet, så det finns gott om tid för politikerna att göra om och göra rätt, säger Carl Lindén, som är aktivist och gymnasielärare.

Han menar att det blir problematiskt när IB måste dela lokaler med Kungsholmens bibliotek.

– Det kommer inte finnas plats, dessutom splittras personalen och kompetensen.

Dyra lokalkostnader

Stockholm stad har tidigare sagt att en nedåtgående trend i besöken ligger bakom beslutet om flytt. Men det handlar också om att spara pengar. Runt 40 tjänster beräknas försvinna från Stockholms stadsbibliotek och för att slippa säga upp mer personal, så ses lokalkostnaderna över.

Men utlåningen från Internationella biblioteket har ju minskat?

– Det är för att man inte har satsat tillräckligt för att sprida information om verksamheten, säger Carl Lindén.

Kulturborgarrådet: Beslutet står fast

Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholm stad, ser positivt på att frågan väcker så stort engagemang. Han har själv träffat personerna bakom demonstrationen tidigare i veckan.

– Beslutet att flytta IB till Kungsholmens bibliotek bygger på rekommendationer från bland annat stadens stadsbibliotekarie och förvaltning. Antalet besök till Annexet har minskat sedan 2003, trots att andelen icke-svenskspråkiga invånare ökat, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Är sista ordet om Internationella biblioteket sagt?

– Beslutet om att flytta IB står fast och flytten behöver ske nu för att vi inte ska vara tvungna att betala hyra i tre år till för Annexet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer