– Jag tycker det är otroligt beklagligt, helt enkelt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om att Bromma flygplats blir kvar. Foto: SVT

”Det är otroligt beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är mycket besviken idag, att lägga ner Bromma för att bygga bostäder där är en fråga som deras parti drivit länge.

– Jag tycker det är otroligt beklagligt, helt enkelt, säger Daniel Helldén (MP), till SVT Nyhteter Stockholm. Om det är någonting som Stockholm behöver så är det mycket bostäder. Vi har en skriande bostadsbrist och att då inte fortsätta utreda färdigt möjligheterna till att bygga bostäder på Bromma flygplats och flytta flygtrafiken till Arlanda, det är sorgligt.

Regeringen satte förra året igång en utredning om Bromma flygplats framtid på begäran av den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stadshus. De borgerliga partierna är emot alla förslag om att lägga ner Bromma och har i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna gjort ett tillkännagivande att de vill att utredningen stoppas, något som nu sker eftersom en majoritet i riksdagen kräver det. Helt onödigt, tycker Daniel Helldén.

”Utredningscensur”

– Jag tycker att det inte finns någon anledning att lägga ner utredningen, riksdagen har gjort det här tillkännagivandet som jag tycker är konstitutionellt tveksamt, att inte få utreda en sak, att inte få titta på det. Det införs på ett sätt en utredningscensur, och det tycker inte jag att man ska bejaka.

Utredningen kommer att fortsätta till viss del, men får inte titta på Brommas framtid alls.

– Man stoppar utredningen om Bromma i förtid, de första delarna som utredaren Anders Sundström har gjort som handlar framför allt om flygtrafikfrågor och kapacitet för Arlanda, det är det som kommer att bli klart. De stora övergripande frågorna som handlar om bostäder, avtalsfrågor, samtiden och påverkan på Stockholmsregionen och jobben försvinner, därmed får vi inte hela bilden av möjligheten att skapa bostäder på Bromma.

– Som du ser det, vad betyder det här för Stockholm?

– Det är mycket beklagligt, vad vi behöver i Stockholm är mycket bostäder och då måste vi vända på alla stenar, och nu låter man en ligga kvar, man får inte ens titta under den och se om möjligheterna finns att bygga bostäder. Det är sorgligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromma flygplats

Mer i ämnet