Foto: Lisa Liljefors/SVT

Hundratals registrerade på samma adress – systemet utnyttjas av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

På några adresser i Stockholm är hundratals personer med samordningsnummer, tillfälliga personnummer, registrerade på en och samma adress. Många har falska id-handlingar och utnyttjar systemet för kriminalitet vilket kostar staten miljardbelopp. Nu kräver Kristdemokraterna att lagen ändras.

I ett stort flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm har hundratals personer varit registrerade på en och samma adress. Många av dem med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Adressen är inte unik, det finns även andra adresser i Stockholm och även i andra storstäder där många med samordningsnummer är registrerade.

– Det finns möjligheter att göra Sverige mindre i de kriminella grupperna. Som det är nu är det fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).

Det handlar om utländska medborgare som på felaktiga grunder kan använda samordningsnummer för att komma över exempelvis utbetalningar av moms eller skatteavdrag vid rut- och rotarbeten. Myndigheterna har svårt att komma åt personerna bakom samordningsnumren eftersom de bara är registrerade på en adress utan att bo där. Många befinner sig inte ens i Sverige.

–Vi ser ju att det här är en del av bredare bedrägerier och brottslighet och det är stora belopp , säger Tobias Wijk som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Kristdemokraterna kräver att lagen ändras

870 000 personer som inte är folkbokförda i Sverige har ett svenskt samordningsnummer, ett tillfälligt personummer. Nu kräver Kristdemokraterna en lagändring. Så här säger finansministern om kraven.

– Vi jobbar med ett snabbspår för att kunna skärpa lagstiftningen i närtid och därutöver en utredning som ser över hela systemet med samordningsnummer, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Kristdemokraterna tycker att det går alldeles för långsamt.

– Jag tror att stora delar av svenska folket tycker det är naivt och ofattbart att man inte agerar, varför man inte ändrar de här reglerna. Det är hög tid nu, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).

Samordningsnummer

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige.

Skatteverket tilldelar samordningsnummer efter be­gäran. Samtliga statliga myndigheter och vissa privata högskolor har rätt att begära samordningsnummer.

Ett samordningsnummer följer en person hela livet och det kan aldrig förekomma två likadana samordnings­nummer. Om en person som fått ett samordnings­nummer senare blir folkbokförd ersätts samordnings­numret av ett personnummer.

Ett folkbokföringsbrott infördes

För att stärka folkbokföringen återinfördes ett folkbokföringsbrott 2018 (prop. 2017/18:145). Straffansvar inträder när någon uppsåtligen lämnar oriktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring eller inte fullgör sin anmälningsskyldighet och åtgärden innebär fara i bevishänseende. I straffskalan för folkbokföringsbrott av normalgraden ingår böter eller fängelse i högst 6 månader och för grovt folkbokföringsbrott fängelse i högst 2 år. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018.

Källla: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.