Odd Melin Foto: SVT

Han fick sitt hem krossat av det skenande tåget

Uppdaterad
Publicerad

I dag bärgades en av de två resterande vagnarna som körde in i ett hus i Saltsjöbaden förra veckan. ABC var på plats i huset och träffade en av de drabbade.

– Min första tanke var att det inte var sant, det var inte förrän vi såg de första bilderna som man egentligen förstod att det var så.

Odd Melin har fått en helt annan utsikt från sitt vardagsrum sedan förra veckan. Han bor i en av lägenheterna som saltsjöbanan brakade in i och förstörde. Han och hans fru var inte hemma den natten, till skillnad från deras grannar.

– Mannen i huset sov tre meter från där tåget körde in. Han kommer upp och hela köket är demolerat. Den stackars kvinnan satt fastklämd och skrek och grät i två timmar. Du kan ju tänka dig att uppleva det.

Sitter kvar en vecka

I dag bärgades den tredje av fyra vagnar som kört in i huset. Den fjärde sitter där den sitter och kommer att göra det minst en vecka till eftersom arbetet med att säkra att huset inte rasar pågår till dess.

Innan hela tåget är borta är det svårt att avgöra exakt vad som ska göras med huset, men planen är att det ska stå kvar. Men Odd Melin är orolig för närheten mellan spåret och husen även för framtiden.

– Även om risken är väldigt liten så kommer det alltid att finnas i vårt bakhuvud. Varje gång vi hör tåget så, när du vaknar på natten så finns det där. Vi vill att man hittar en annan lösning och en annan layout på stationen så att vi inte längre behöver ha den typen av tankar, säger han.

Väntar på utredningen

SL väntar på att hela utredningen ska vara färdig innan man bestämmer vad som ska göras vid stationen. Men de säger till ABC att man ska se över lösningar för att olyckan inte ska kunna inträffa igen.

– Det kanske inte kommer att hända på samma sätt, men det kan hända. Det har vi sett, och har det hänt en gång så kan olyckor hända igen, säger Odd Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet