Foto: TT arkiv. Vargarna på bilden är inte de som misstänks ligga bakom angrepen på sällskapsdjur.

DNA-prov visar – två vargar i Riala

Uppdaterad
Publicerad

Efter att varg misstänks för att ha attackerat och dödat två sällskapshundar i Riala så meddelade länsstyrelsen att man skulle gå vidare med frågan om skyddsjakt. Men nu visar DNA-prover att det inte är en och samma varg – det är två vargar som rör sig i Norrtälje.

Efter vargattackerna på två sällskapshundar i Riala meddelade Stockholms länsstyrelse att man skulle arbeta vidare med ett beslut om skyddsjakt på den norska varghane som misstänktes ligga bakom angreppen.

LÄS MER: Snart kan Rialavargen skjutas

Men nu visar svaren på det DNA-prov som togs på vargspillning i förra veckan, att finns ytterligare en varg i området ­– en tik, som kommer från Norge.

Vargtiken har tidigare kopplats ihop med den vargattack på får som skedde i Brottby i mitten av september.

Det är ännu oklart vilken av vargarna det är som närmar sig bebyggelse och dödat de två hundarna.

– Ett beslut om skyddsjakt eller inte måste därför avvakta tills vi vet mer om de här två vargarna. Att bara kunna knyta ett angrepp till en individ är inte tillräckligt för skyddsjakt. Vi behöver först få en bättre bild av deras rörelsemönster och skadebeteende, säger miljödirektör Göran Åström.

LÄS MER: Misstänkt vargattack i Vallentuna

Nu uppmanar länsstyrelsen djurägare att hålla sina hundar kopplade och se över sina stängsel.

Under den kommande veckan ska personal samla mer spillning för att få en tydligare bild av hur vargarna rör sig. Det är oklart om båda vargarna är kvar i Rialaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet