Foto: TT arkiv

Misstänkt vargattack i Vallentuna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm larmades på torsdagsmorgonen om att en hund blivit attackerad av varg i norra Vallentuna.

– De har spårat och hittat hunden död, säger Björn Carlberg miljöhandläggare på Länstyrelsen.

Händelsen skedde i Brottby i norra Vallentuna.

– Vi fick en rapport om att en sällskapshund blivit bortforslad av en varg, Björn Carlberg miljöhandläggare på Länstyrelsen.

Länstyrelsen har rovdjurshandläggare på plats och även specialutbildad spårhund.

– De har spårat och hittat hunden död. Det går inte ännu att bekräfta att det är en varg som dödat hunden, men vår preliminära bedömning är att det är en varg.

Letar spillning och spår

Länsstyrelsen kommer nu att arbeta vidare med att undersöka vilken typ av skador hunden har fått för att få mer information.

– Dels tittar vi på hundens skador men vi kommer också fortsätta att spåra, leta efter spillning och spår efter varg, säger Björn Carlberg.

Under sommaren har det kommit in flera rapporter att man sett varg i området men det har inte gått att bekräfta att det är varg. Björn Carlberg menar att det är lätt att missta sig, men att det också är svårare att se spår efter varg på sommaren när det inte finns någon snö.

Att hundar attackeras i området av varg har inte hänt i närtid, enligt Björn Carlberg.

– Men det händer dessvärre att vargar tar hund. I Södertälje dödades en jakthund i vintras.

LÄS MER: Vargattack utanför Södertälje

Stora revir

Vargen rör sig över stora sträckor och det har tidigare i sommar rapporterats om en vargtik på Dalarö i Haninge. Men att det är samma varg är uteslutet enligt Björn Carlberg.

– Den vargen har sändare och är kvar i Haninge.

LÄS MER: Norsk varg siktad i Haninge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.