Polisen på Birger Jarlsgatan i Vasastan. Foto: Tommy Bergman/SVT

Livstids fängelse för garagemordet på Östermalm

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom domen mot den man som stått åtalad för bland annat mord, försök till mord samt grovt vapenbrott efter en dödsskjutning i ett garage på Östermalm i mars. Mannen döms mot sitt nekande till fängelse på livstid.

Det var en fredagsförmiddag i mars som polisen larmades till Birger Jarlsgatan. Vittnen berättade om en skottlossning och på platsen fanns en skadad person vid ett garage. Mannen, som var i 30-årsåldern, avled av skottskadorna. Ytterligare en man blev beskjuten vid tillfället.

– Mordet är ett resultat av en konflikt i kriminell miljö. Sprängningen av Café Sirap ett par veckor innan mordet samt flera andra händelser är motivet för mordet, sa kammaråklagare Marina Chirakova när åtal väcktes för en månad sen.

En 36-årig man har sedan april suttit häktad i ärendet och för en månad sen väcktes åtal.

Förnekar mord, mordförsök och vapenbrott

På onsdagen meddelades domen från Stockholms tingsrätt. Mannen döms för mord, försök till mord, narkotikabrott, rattfylleri, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, dopningsbrott och grovt vapenbrott.

Mannen förnekar mord, mordförsök och grovt vapenbrott men har erkänt de andra brotten.

Mannen döms till livstids fängelse. Han ska även betala skadestånd till den man som, vid samma tillfälle som garagemordet, utsattes för mordförsök samt till offrets anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.