I höjd med Ribbyskolan kör en bil upp intill den 16-åriga pojken och fyra unga män drar in honom i bilen. Foto: Google maps

Kidnappade 16-åring – fyra unga män döms till fängelse och sluten ungdomsvård

Publicerad

I dag dömdes fyra unga män för att i november förra året ha kidnappat en 16-årig pojke i Haninge. Föräldrarna pressades sedan att betala en lösensumma för att deras son skulle släppas fri. Nu döms de fyra unga männen – en av dem får fängelse i två år och två månader, två döms till sluten ungdomsvård i ett år och den fjärde till sluten ungdomsvård i två månader.

Den 16-årige pojken gick längs Nynäsvägen i Västerhaninge sent en kväll i mitten av november förra året. I höjd med Ribbyskolan stannade plötsligt en bil och fyra unga män ska ha dragit in honom i bilen och kört iväg.

Enligt åtalet ska männen under färden ha tagit stryptag och riktat en kniv mot 16-åringens hals och misshandlat honom. De ska också ha tvingat föräldrarna att betala en lösensumma för att sonen skulle släppas. De gick med på att betala drygt 25 000 kronor till männen.

Dagen efter kidnappningen greps männen av polisen på Östnora camping strax söder om Västerhaninge. Enligt Expressen blev det ett dramatiskt gripande med en biljakt, då männen försökte köra ifrån poliserna.

Fängelse och sluten ungdomsvård som straff

Den unge mannen som döms till fängelse i två år och två månader hade precis fyllt 18 år när kidnappningen skedde. Han döms för människorov, medhjälp till grovt olaga tvång, rån och grov utpressning.

Två som var 17 år när brotten skedde döms till sluten ungdomsvård i ett år för människorov, grovt olaga tvång, rån och grov utpressning.

Den fjärde personen, också han 17 år vid tiden för brotten, döms till två månaders sluten ungdomsvård för grovt olaga tvång. Han frias från misstankarna om människorov, rån och grov utpressning.

Sköt vaktmästare i Malmö – flydde från ungdomshem

Samtliga dömda är enligt åklagare Frida Holmin kända av polisen. En av dem är dömd för mordförsök på en vaktmästare i Malmö, som skadades svårt. 

Den unge mannen som dömdes för mordförsöket på vaktmästaren 2017 hade några dagar före kidnappningen rymt från ett ungdomshem i Fagersta tillsammans med en annan av de nu åtalade. Utanför ungdomshemmet väntade de andra två unga männen som nu åtalas och tillsammans flydde de fyra söderut. Några dagar senare greps de alltså misstänkta för kidnappningen av den 16-årige pojken.

Alla fyra har har nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer