Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se övervakningsbilderna från rymningen på ungdomshemmet

Här hotar de sig ut från ungdomshemmet i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot de fyra som misstänks ha varit inblandade i en fritagning från ett statligt ungdomshem i Fagersta. Kvartetten kidnappade sedan en pojke söder om Stockholm och tvingade föräldrarna betala en lösensumma på 25 000 kronor.

Tre av de åtalade är 18 år gamla och den fjärde är 17 år. En av dem var 15 år när han sköt en vaktmästare i Skåne 2017. Mannen överlevde och pojken dömdes för mordförsök till tre åts sluten ungdomsvård.

I november lyckades han och en annan intagen övermanna en behandlingsassistent på ungdomshemmet Sundbo i Fagersta. Utanför stängslet väntade ytterligare två av de åtalade. En med en yxa och en som förare i flyktbilen.

Tre dagar senare kidnappas en pojke under 18 år i Västerhaninge söder om Stockholm. De slår ner honom när han är på väg hem och drar in honom i en bil. Kvartetten utpressade sedan pojkens föräldrar på 25 000 kronor.

Alla fyra döms nu mot sitt nekande – en av dem får fängelse i två år och två månader, två döms till sluten ungdomsvård i ett år och den fjärde till sluten ungdomsvård i två månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen från Sundbo

Mer i ämnet