Två ungdomar rymde från Sunbo ungdomshem. De greps under lördagen i samband med en biljakt. Foto: TT/montage

Greps i samband med biljakt

Publicerad

Det blev ett dramatiskt gripande av de två ungdomar som rymde från Sundbo förra veckan. Under tre dagar på rymmen hann de begå nya brott. De ska inte tillbaka till Sundbo.

Det var strax före niotiden på kvällen onsdagen den 14 november som två intagna hotade personal och försvann i en flyktbil från Sundbo i Fagersta. En av ungdomarna är en 17-åring dömd för mordförsök på en vaktmästare vintern 2017 i Malmö. Den andra är en 17-åring från Gävletrakten.

Vid midnatt natten mot lördag, drog de in en 16-åring in i bilen i Västerhaninge. Pojken misshandlades och fick sedan kontakta sina föräldrar som uppmanades att betala för pojkens frigivning. Kidnappningen genomförde de båda rymlingarna tillsammans med två andra gärningsmän.

Greps i samband med biljakt

Ett tips ledde Stockholmspolisen till en stugby söder om Stockholm där de bodde. Det var även hit de körde i samband med den polisjakt som uppstod under lördagseftermiddagen. Biljakten tog dem även in på en intilligganade camping.

– De kom körandes hit tillsammans med en massa poliser som de försökte komma undan. De krockade med en civil bil och körde sedan ut över gräsmattan för att komma undan, berättar Torleif Larsson, campingansvarig.

Han berättar att de var gott om folk på campingen. 

– Men tack och lov kom ingen till skada. De körde sönder ett staket och ett skjul, men missade golfbanan. 

Häktad för misstänkt kidnappning

Händelsen kom inte som en fullständig överraskning för Torleif Larsson. 

– Jag hade fått en förvarning av polisen och även sett deras bil stå parkerad där. 

De fyra misstänks nu för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot. På tisdagen häktade Södertörns tingsrätt tre av dem. Den fjärde personen ställs inför häktningsdomaren på onsdagen.

Kommer inte återvända till Sundbo

De två männen som rymde från Sundbo kommer inte komma tillbaka till ungdomshemmet. Det meddelar Arne Andersson, institutionschef på Sundbo ungdomshem. 

Hur mår personalen på Sundbo i dag? 

– Det är klart att en händelse som denna väcker känslor. En positiv bit är den utsatta personalen inte fick några fysiska skador, säger Arne Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen från Sundbo

Mer i ämnet