Efterdyningarna av sprängdåden på Södermalm, till vänster, och Kista, till höger. Foto: Anders Wiklund/Pontus Lundahl/TT

Flera döms efter sprängdåden i januari – kopplas till våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer döms för att i olika grad ha hanterat sprängmedel och deltagit i sprängningar i Stockholm. Tre åtalade frikänns helt.

Sprängningarna tros ingå i vinterns våldsvåg i Stockholm, som kopplas till konflikten mellan Kurdiske Räven och Dalennätverket.

Totalt har åtta personerna mellan 16-42 år gamla stått åtalade för inblandning i sprängningarna på en restaurang på Södermalm och i ett kontorshotell i Kista i januari i år.

– Sprängningarna och hanteringen av sprängmedel har varit en del i den konflikt mellan två nätverk som sedan slutet av 2022 har resulterat i ett stort antal våldshändelser i Stockholmsregionen, säger rådmannen Alexander Nilsson i ett pressmeddelande.

Våldsvågen i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Beppes lägenheten på Södermalm ser ut efter sprängningen i klippet.

Rymde från HVB-hem

Två 16-åringar som hade avvikit från sina HVB-hem döms tillsammans med en 31-åring och en 26-åring för att ha orsakat explosionen i Kista. 31-åringen får 4 års fängelse och de två 16-åringarna döms till sluten ungdomsvård.

Vid en husrannsakan i Sundsvall i slutet av januari påträffade polisen tre termosbomber och liknande batterier som påträffats vid platserna för detonationerna. I målet har det framkommit att batterierna köptes vid samma tillfälle.

Två personer stod åtalade för att ha inhandlat batterierna men frikänns då rätten inte anser det styrkt att de känt till att batterierna skulle användas till sprängladdningar. Ytterligare en person som var åtalad för inblandning i sprängningen i Kista frikänns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Anders Wiklund/TT

Rättelse: I en tidigare version stod det att en 17-åring döms till sluten ungdomsvård för grov allmänfarlig ödeläggelse och att en 46-årig taxichaufför döms för grovt skyddande av brottsling. Det handlade om en annan sprängning på Södermalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet