Hör mer i klippet om hur svartkontrakten förmedlades – bland annat genom skenskrivningsadresser. Foto: Storyblocks/SVT Grafik

Mor och dotter sålde hyreskontrakt – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade huvudmännen, en mamma och hennes dotter, döms till fängelse ett och ett halvt år samt ett år och sju månader. Enligt domen ska de ha sålt hyreskontrakt för ett totalt värde av 17 miljoner kronor. Samtliga som åtalats för att ha sålt sina egna lägenheter frias.

Under torsdagen avgjordes vad som beskrivits som Sveriges största rättsfall kopplat till försäljning av svarta hyreskontrakt. En mamma och en dotter har stått i händelsernas centrum i svartkontraktshärvan och de döms nu av tingsrätten till fängelse i ett och ett halvt år samt ett år och sju månader.

Med 15 åtalade personer, mer än 130 förhörda personer och ett förundersökningsprotokoll på tusentals sidor beskrivs fallet som det största i Sverige när det kommer till svarta lägenhetsaffärer. På attraktiva adresser i Stockholms innerstad har förstahandskontrakt sålts för 17 miljoner enligt tingsrättens dom.

Samtliga säljare frias

Samtliga som åtalats för att ha sålt sina egna lägenheter frias. I huvuddelen av fallen är dock skälet till att åtalen ogillats att brotten inte bedömts som grova och att de därför är preskriberade. De tilltalade har dock i dessa fall ändå dömts att betala tillbaka den ersättning som de tagit emot.

Mamman och dottern, 53 och 31 år gamla har styrt upp affärerna och tjänat miljoner kronor. SVT har tidigare intervjuat mamman och dottern som förnekar att de har varit svartmäklare och sålt kontrakt. De menar att de bara gett bostadssökande råd om hur man får lägenhetsbyten att gå igenom. De förnekar brott och säger till SVT att domen kommer att överklagas.

Hjärnorna bakom härvan

Det var i samband med ett narkotika- och vapenbeslag som härvan började nystas upp. Polisen såg då att skulden till Kronofogden betalats av en 53-årig kvinna på Lidingö. Tillsammans med sin dotter beskrivs hon som hjärnan bakom de svarta lägenhetskontrakten. Vid husrannsakan hos kvinnan hittade polisen omfattande bevis för att kvinnan tjänade stora pengar på att förmedla hyreskontrakt svart. Den telefon som polisen beslagtog innehåll tusentals meddelanden som rör försäljning och förmedling av svarta hyreskontrakt.

Den 1 oktober 2019 blev det straffbart att köpa svarta kontrakt, men eftersom åtalet handlar om en tidsperiod innan dess så är ingen av de åtalade köpare.

Nedan kan ni höra de nu dömda huvudmännen i en intervju från 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.