Övervakningsbilder från tunnelbanan gjorde att polisen kunde gripa mannen som knuffat en 23-åring ner på spåren. Foto: SVT/TT/Polisen

34-åring döms till rättspsykiatrisk vård för tunnelbaneknuff

Uppdaterad
Publicerad

När 24-åringen stod på perrongen knuffades han plötsligt ner på spåren. Han skadades mycket allvarligt och fick men för livet. Idag dömdes en 34-årig man för mordförsök till rättspsykiatrisk vård.

Enligt domen är det bevisat att mannen klivit fram och med flit knuffat ut 24-åringen rakt framför ett tåg i syfte att döda den yngre mannen. Därför döms han för försök till mord.

Mannen dömdes också för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Tingsrätten skriver att det var ett brutalt och överrumplande överfall inför ögonen på offrets hustru. Offret fick mycket svåra skador som det är osäkert om han någonsin kommer att bli helt återställd i från.

Dömdes till vård

Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse och tingsrätten anser brottet som grovt med ett straffvärde på 12 års fängelse, men eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning lämnas han över till rättspsykiatrisk vård.

För 34-åringens försvarsadvokat Frida Wallin var domen väntad.

– Påföljdmässigt var det helt väntat utifrån den rättpsykiatriska undersökningen. Min uppfattning är att det är den enda påföljden som kan komma i fråga. Han har bedömts som allvarligt psykiskt störd såväl vid gärningstillfället som vid undersökningen, säger Frida Wallin.

Även åklagaren anser att domen var självklar.

– Det är en naturlig följd av att tingsrätten konstaterar att den rättpsykiatriska undersökning som gjorts av den misstänkte har kommit fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning, säger åklagare Carl Mellberg.

Väntade på tåget

Det var den 31 maj som en 24-årig man stod och väntade på tunnelbanan tillsammans med sin fru på T-centralens perrong, när han plötsligt blev knuffad ner på spåret.

24-åringen blev påkörd av ett tunnelbanetåg och skadades svårt. Han bröt bland annat nacken och har varit tvungen att amputera en fot.

Läs mer: Detta har hänt

Dagen efter dådet kunde en då 34-årig man gripas efter att privatpersoner känt igen honom från övervakningsbilder. Mannen och offret var helt okända för varandra.

Läs mer: Familjen : ”Vi lever i en mardröm”

Tog sats för att knuffa

Den dömde gärningsmannen har varken erkänt eller förnekat att han knuffat ner 24-åringen på spåret, men enligt domen är det inga tvivel om att det är han som gjort det.

Domen beskriver att man tydligt ser på övervakningsbilderna hur mannen går fram bakom ryggen på offret, lägger händerna på hans rygg och knuffar ut honom från perrongen rakt framför det annalkande tåget.

Det beskrivs som en mycket kraftig knuff där man ser hur mannen verkar ta sats och använde både sin kroppsvikt och händer för att knuffa ut 24-åringen framför tåget, och tingsrätten menar att det råder ingen tvekan om att knuffen varit avsiktlig.

Knuffen ledde till att 24-åringen fått benbrott i skallen, brott på en halskota och en delvis amputerad fot, flera av skadorna var livshotande.

Handlade målmedvetet och bestämt

I domen resoneras mycket om mannen hade uppsåt, alltså om han ville skada någon. Försvaret har menat att han inte visste vad han gjorde på grund av sin psykiska störning.

Tingsrätten anser däremot att mannen hade uppsåt, de skriver att han ”handlat målmedvetet och mycket bestämt”, och att han efter överfallet först gick och sedan sprang därifrån tyder på att han visste vad han gjort.

– Tingsrätten för ett längre resonemang kring uppsåtsfrågan och jag tycker att tingsrätten landar i en korrekt slutsats när man kommer fram till att han har ett uppsåt till den åtalade gärningen, säger åklagare Carl Mellberg.

Försvarsadvokaten menar att frågan om uppsåt skulle kunna bedömas igen.

Kan ni komma att överklaga domen?

– Jag har inte hunnit överlägga med min klient, men min uppfattning är att det vore intressant att se hur hovrätten bedömer fråga om uppsåt i fallet. Med tanke på att händelseförloppet är utrett, så är det fråga om vilket uppsåt min klient har haft, säger försvarsadvokat Frida Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet