Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffermyndigheten uppmanar offer för gängvåldet att söka ersättning från staten Foto: Henrik Montgomery/TT / SVT

Drabbade av gängvåldet kan ha rätt till ersättning av staten

Uppdaterad
Publicerad

Få sprängningar och skjutningar leder till fällande domar. Men trots det går det att få ersättning från staten om man drabbas av gängens våld. Det här är något som många missar, enligt Brottsoffermyndigheten.

– Då är min uppmaning att se till att ansöka till oss så kommer vi utreda det ärendet, säger Bo Eriksson, jurist på brottsskadeenheten, Brottsoffermyndigheten.

Den senaste veckan har en rad skjutningar och sprängningar i Stockholms län drabbat även personer som inte ingår i kriminella nätverk. I Hallonbergen i Sundbyberg besköts en SL-buss med ett tiotal passagerare i, ett barndisco besköts i Södertälje där barn och fritidsledare befann sig när skotten gick genom fönstren till lokalen.

Sprängningarna på Södermalm i centrala Stockholm och i Solna har förstört lägenheter och tryggheten för många.

Bara 1 av 4 ansöker enligt myndigheten

Även om någon inte lagförs för ett brott, så finns det ersättning som brottsoffer att söka.

– Vi får in runt 10 000 ansökningar per år (alla brottstyper sett till hela riket, reds. anm.). Samtidigt vet vi att det är omkring fyra gånger fler polisanmälda brott. Allt är inte ersättningsgillt, men vi är på det väldigt klara att det är många som kan få ersättning men som inte får det, säger Magnus Öhrn, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.