Foto: SVT

Dramatisk ökning av beslagtagna batonger på Arlanda

Publicerad

Beslagen av batonger på Arlanda har exploderat under 2016. Det visar statistik som SVT tagit del av. ”De flesta vi pratat med säger att de använder det för att skydda sig”, säger Mats Pettersson på Tullverket.

De fjäderbatonger och teleskopbatonger som tullen upptäcker på Arlanda tillverkas i Kina.

– De beslag som gjorts på Arlanda i år har importerats från europeiska länder som Estland, Tyskland och Holland men tillverkningen sker i Asien och nästan uteslutande i Kina, säger Mats Pettersson som är chef för gränsskyddsenheten på Tullverket.

Explosionsartat ökning

På Arlanda har beslagen av batonger skjutit i höjden. Hittills i år har tullen tagit 3177 batonger. Under 2015 beslagtogs 350 och under 2014 var siffran 147 batonger.

De första nio månaderna i år har 3177 batonger beslagtagits. Foto: SVT

– Vi har inte gjort någon punktinsats under året för att finna fler batonger. Vi vet ärligt talat inte varför folk har börjat smuggla in fler batonger, säger Mats Pettersson och fortsätter:

– De personer som vi pratat med säger att de ska använda de för att skydda sig, inte att de ska användas i kriminella sammanhang.

Billigare utomlands

En orsak till att personer importerar batonger är att de är mycket billigare att köpa utomlands. De personer som beställer batonger utomlands och importerar dem vid flera tillfällen riskerar dagsböter. I många fall är de inte medvetna att det är olagligt, förklarar Mats Pettersson på Tullverket.

Ett gäng beslagtagna batonger på Arlanda. Foto: SVT

Sker det bara vid enstaka tillfällen beslagtar bara tullen batongerna. Det är, precis som det är med knivar, förbjudet att ha batonger i offentlig miljö.

Även beslagen av elpistoler på Arlanda har ökat markant det senaste året. Mellan januari och september har tullen tagit 713 elpistoler. 2015 tog tullen 148 och 2014 bara 69 elpistoler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer