Under veckan finns sju nyöppnade drive in- teststationer för sjukskriven vårdpersonal. Foto: TT arkivbild

Drive in-teststationer för Stockholms vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Sju nya drive in- teststationer för covid-19 öppnar för sjukskriven vårdpersonal i Stockholms län.

Under maj månad har Region Stockholm utökat provtagningen för covid-19. Med ett provtagningskit kan sjukskriven vårdpersonal  testa sig själva i hemmet, men testerna måste budas till och från hemmet. För att förenkla processen öppnar nu Region Stockholm sju drive in- stationer i länet dit personalen själva kan ta sig med bil. Testerna pågår under veckan och riktar sig personal inom hemtjänsten, akutsjukhus, vårdcentraler men även äldre som bor på hem.

– Nästa steg är att provta även personer i öppenvården som av läkare bedöms ha symtom som kan vara covid-19, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

10 000 personer infekterade

Fram till mitten av maj har drygt 50 000 PCR-analyser genomförts i Region Stockholms regi. PCR- analysen visar om personen smittats av covid-19 och SARS-CoV-2.

Drygt 10 000 av dessa tester har visat att personen var infekterad med viruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.