På bilden syns hur polisens helikopter rört sig under måndagskvällen då de ska ha jagat en drönare på hög höjd. Foto: OpenADSB/Johan Nilsson/TT

Drönare observerades på flera platser i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen tog polisen emot ett flertal samtal om observationer av drönare på olika platser i Stockholm. Enligt uppgifter till SVT ska polisen ha jagat en drönare söder om Stockholm på uppemot 1000 meters höjd.

Polisen är förtegen om händelserna och kommenterar inte vilka platser drönare varit synliga. Men på radarbilder över flygfordon syns polisens helikopter flyga runt kring Ekerö centrum och Botkyrka. Enligt uppgifter till SVT ska helikoptern flugit på 800 meters höjd men trots det flög den okända drönaren över polishelikoptern.

– Vi använde helikopter i sökarbetet och vi såg själva drönaren. Mer än så kan vi inte säga i nuläget, säger polisens presskommunikatör Daniel Wikdahl.

På sin hemsida uppger polisen att de själva gjort ett flertal observationer. En förundersökning om brott mot luftfartslagen är inledd.

Nya observationer på tisdagsmorgonen

På tisdagen ska allmänheten åter igen informerat polisen om nya drönarflygningar någonstans i Stockholmsområdet. Detta skedde vid 06:30 och framåt. Var det ska ha skett eller hur händelseförloppet gick till vill polisen inte gå ut med.

Drönare över svenska kärnkraftverk

Under måndagskvällen kom också larm om att drönare flög vid Forsmarks kärnkraftverk, något polisen senare bekräftade. Tidigare har observationer gjorts vid Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk.

Säkerhetspolisen utreder nu incidenterna kring drönarflygningar vid kärnkraftverken. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Man utesluter inte att de nya larmen kan komma att ingå i Säpos pågående utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.