Åklagare Daniel Insulander kommenterar dagens dom. Foto: SVT/Polisen

En person döms för två mord i en källarlokal i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som åtalats för dubbelmordet i Sätra döms till livstids fängelse.

– Det har varit fråga om rena avrättningar, säger rättens ordförande Eva-Lena Norgren.

Den andre åtalade släpptes efter huvudförhandlingen och frias nu för mord och medhjälp till mord.

– Att rätten fäller en av de tilltalade beror på hans agerande innan gärningarna, att hans DNA har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna. Den andre tilltalade har däremot inte kunnat knytas till brottsplatsen, säger Eva-Lena Norgren, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Två unga män hittades ihjälskjutna i en källarlokal i april förra året, och två män åtalades för bland annat två fall av mord. Enligt åklagaren är bakgrunden till morden en konflikt om narkotikaförsäljningen i området.

Morden i Sätra

Tingsrätten: Försvårande omständigheter

Enligt åtalet hade de misstänkta männen stämt träff med offren, för att sedan tvinga ner dem i en källarlokal i ett flerfamiljshus i närheten av Sätra centrum.

Eftersom den dömde har mördat två personer och det finns försvårande omständigheter vid gärningarna har tingsrätten kommit fram till att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, förklarar Eva-Lena Norgren.

Advokaten: ”Hittat rena faktafel i domen”

Den dömde mannens advokat, Johan Rainer, har efter att ha pratat med sin klient bestämt sig för att överklaga domen till hovrätten.

– Både jag och min klient är naturligtvis besvikna men samtidigt har vi redan kunnat se att tingsrätten har grundat sin dom på felaktiga juridiska resonemang och rena faktafel och mot bakgrund av det är vi ganska säkra på att få till en ändring i hovrätten och vi kommer naturligtvis att överklaga.

Kan du utveckla vad du menar med felaktigheter och faktafel?

– Jag vill inte göra det men vi kommer att utveckla det i hovrätten.

Hur mår din klient idag?

– Det är naturligtvis inte kul att dömas till livstid men jag tror att alla inblandade i det här målet har vetat att det här skulle avgöras i hovrätten.

De båda åtalade har förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morden i Sätra

Mer i ämnet