Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spontant upprättade kölistor för att underlätta för unga och äldre – så hanterar de köande den långa väntan utanför polisens passexpedition för provisoriska pass på Arlanda. Foto: SVT/ Kovan Alshawish

Resenärer sover på trottoaren – dygnslånga passköer på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

De köar dygnet runt utanför polisens passexpedition för provisoriska pass på Arlanda. I den kyliga försommarnatten sitter ett tjugotal personer i solstolar utanför den stängda expeditionen.

– Mitt beställda pass har inte kommit. Vi var här strax efter klockan fem i morse , säger Caroline Hällsjö Sander.

Passexpeditionen för provisoriska pass på Arlanda stänger kl 14 och alla köande hinner inte få ut ett pass. De är många som planerar att resa under den kommande Kristi himmelfärdshelgen och de provisoriska passen får inte vara äldre än 72 timmar. Det går inte heller att boka en tid för att få dem.

Se mer från passkön i videon ovan.

– Det var säkert ett sjuttiotal personer som väntade här i morse och de kan bara göra 60 pass om dagen, säger Caroline Hällsjö Sander.

Så här säger Arlandapolisen om passkaoset:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Olsson, tf lokalpolisområdeschef Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.