Styrelsen för S i Botkyrkas nominerar Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare. Tidigare ordföranden Ebba Östlin petades i en uppmärksammad omröstning. Foto: TT/Peter Knutson/Socialdemokraterna/SVT

Ebba Östlin utmanas i striden om S i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Socialdemokraterna i Botkyrka nominerar Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare i den infekterade striden inom partiet.

Ksiazkiewicz utmanas av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades i en mycket uppmärksammad omröstning.

S i Botkyrka har enats om att nominera Ksiazkiewicz till ny gruppledare i valet den 18 mars, bekräftar partiets lokale ordförande Jens Sjöström för TT. Sju av styrelsens nio medlemmar röstade för Ksiazkiewicz och de övriga två lade ned sina röster.

– Vi tror att Emanuel kan ha en väldigt samlande kraft och är en framtidskraft för partiet, säger Jens Sjöström.

”Läka partiet”

Han säger att Ksiazkiewicz är lämplig eftersom han har varit kommunalråd i sju år och är uppvuxen i Norsborg. Om medlemmarna går på styrelsens förslag och röstar fram Ksiazkiewicz, blir han även kommunstyrelsens ordförande.

– För styrelsens del är det viktiga att hitta en person som vi tror på, som vi också känner kan bära det här uppdraget för framtiden, som har en politiskt bred kunskap och erfarenhet, och som vi dessutom bedömer har förmågan att på sikt läka partiet och skapa en större enighet, säger Sjöström.

Ksiazkiewicz utmanas av Botkyrka kommuns tidigare ledare Ebba Östlin, samt andra kandidater som nominerats av arbetarekommunens föreningar.

Ebba Östlin avgick nyligen sedan medlemmarna på ett möte den 28 januari med knapp majoritet förklarat att de saknar förtroende för henne som gruppledare eller kommunstyrelsens ordförande. Östlin har ersatts av Gabriel Melki (S) under tiden som partiet hittar en ny gruppledare.

Uppgifter om kupp

Flera medier har rapporterat om uppgifter om att Östlin kan ha petats genom ett slags kupp. Kuppen ska ha genomförts med hjälp av personer med kopplingar till kriminella i det så kallade Vårbynätverket som blivit S-medlemmar och sedan var med och röstade bort henne.

En utredning genomförd av partiet har dock inte funnit någon grund för en sådan kupp.

Företrädare för Östlins kritiker har dock sagt att det endast är en fråga om hennes ledarskap. I botten finns en infekterad konflikt.

I bakgrunden finns också ett beslut av Östlin längre tillbaka om att stänga fritidsgårdar som ABF drev i kommunen, på grund av missförhållanden. En rapport från ett säkerhetsföretag från i början av 2022 sade bland annat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Botkyrkahärvan Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet