Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan berätta om de två åren som gått och om hans längtan att åter få kallas pappa. Foto: SVT

Ebbas pappa Stefan om sorgen och längtan efter ett nytt barn

Uppdaterad
Publicerad

Stefan förlorade sin dotter Ebba i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Två år efter det ofattbara längtar han åter efter att få bli pappa igen.

Vi träffar Stefan i hans lägenhet på Norrmalm i Stockholm bara några dagar innan årsdagen av terrordådet. Bilder av Ebba klär väggarna och hennes skor står i hallen, precis som hon lämnade dem. Här har tiden stått stilla i två år berättar Stefan.

– Det har varit ett helvete de här två åren men nu ser jag ändå ljuset.

Stefans största önskan är att få höra ordet pappa igen. Foto: SVT

Ebba Stefansdotter Åkerlund skulle fylla tolv år om två månader och var precis på väg att växla boende mellan mamma och pappa när hon klev av bussen vid Drottninggatan den där fredagen. I ett slag slogs hela Stefans tillvaro i spillror.

– Jag sade till en vän bara några månader innan det skedde att jag aldrig varit lyckligare. Jag hade gått i mål i livet, berättar han.

Längtar efter att bli pappa igen

För SVT Stockholm berättar Stefan om hur han som singelpappa slutade jobba när Ebba började i första klass på Campus Manilla-skolan på Djurgården. Och hur han fram till attentatet vigde varje vaken minut åt dottern. Ett beslut som sedan lämnade honom helt utan socialt nätverk när tragedin slog till.

– De som har ett jobb att gå till kan få nya kontakter men jag är inte intresserad av att gå tillbaka till arbetet eller skaffa någon hobby eller så, säger han.

Trots att Stefans situation är unik har han ändå funnit kraft av att läsa om de som rest sig ur andra tragedier. Pigge Werkelin som förlorade hela sin familj i tsunamin 2004 och som sedan byggde upp en ny familj igen, inspirerade Stefan och han finner många likheter dem emellan.

– Framtiden stavas ett nytt barn och jag hoppas verkligen hitta någon i Stockholms innerstad som också längtar, säger Stefan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.