Efter Alfrida – barkborren kan bli ett hot för skogen

Publicerad

Stormen Alfrida som slog till i början av januari fällde många träd och ledde till stora bekymmer. Men problemen är inte över, nu ska Länsstyrelsen Stockholm se över riskerna för angrepp av barkborre, i stormens efterdyningar.

Länsstyrelsen Stockholm uppmanar länsbor att rapportera in träd som fällts av stormen Alfrida utmed leder eller vägar i naturreservat. Det här är för att komplettera länsstyrelsens egna inventering för att se hur stora åtgärdsbehov som finns. Samtidigt varnar man för att inte röra sig nära de träd som hänger eller lutar.

Fällda träd ökar risken för barkborrsangrepp

Länsstyrelsen kommer också att se över riskerna för angrepp av barkborre. Barkborren är en liten skalbagge som lever under barken eller i ved på nyligen döda träd.

Efter en storm där mycket skog har fällts finns det risk för att skalbaggen ökar under de fällda trädens bark, och att den sedan sprider sig vidare och dödar levande träd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer