Efter branden – här är tillfälliga tvättlösningen för Rinkebyborna

Publicerad

Först två veckor efter branden som totalförstörde en tvättstuga i Rinkeby är en tillfällig lösning på gång. Under veckan installeras tvättbodar som ska ersätta tvättstugan tills en mer permanent lösning är på plats. Förhoppningen är att hyresgästerna ska kunna tvätta innan fredag.

Med de tillfälliga tvättbodarna kommer man upp i ungefär halva tvättkapaciteten jämfört med tvättstugan som brann ned.

– Men för att ytterligare öka kapaciteten kommer vi även ha utökade tvättider. På någon av de här bodarna är vår tanke att man ska kunna tvätta dygnet runt, säger Lars Nylund som är fastighetschef på Familjebostäder.

Vad säger de boende som ni varit i kontakt med om situationen?

– Det är såklart besvärligt som boende men samtidigt är det helt fantastiskt vilket tålamod de har haft och att man har hjälpt varandra. Vissa har tvättat hos en granne som har tvättmaskin. Jag är på riktigt imponerad över hur det här har fungerat, säger Lars Nylund.

Foto: SVT/Sthlmnews

Ingen ersättning

I nuläget är det inte aktuellt med någon ersättning till de boende för de två veckor de varit utan tvättstuga.

– Vårt fokus har varit att se till så att folk kan tvätta så snart som möjligt.

Tror du att det finns boende som tycker att det vore befogat med en reducering av hyran?

– Det är mycket möjligt. Då får vi ta en diskussion med de boende eller hyresgästföreningen. Men jag tror att de boende mest funderar på hur de ska kunna tvätta sina kläder och det är vårt mål just nu.

Vill involvera hyresgäster i framtida lokaler

Den gamla byggnaden, som utöver tvättstuga även innehöll lokaler för andra verksamheter, ska rivas och forslas bort. Förhoppningen är att det arbetet ska påbörjas inom en till två månader.

Efter det ska en ny, mindre tvättstuga byggas upp och enligt Lars Nylund kan det åter igen bli aktuellt med lokaler för andra verksamheter.

– Vi vill, på något sätt, involvera våra hyresgäster för att få idéer och tankar om vad vi kan göra här. Men vi måste ju ha en detaljplan och bygglov och såna grejer, så det är en lite längre process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer