Efter kritiserade domen – Centern utesluter nämndemännen ur partiet

Publicerad

Centerns partistyrelse utesluter nu de två nämndemän som varit med och dömt i en kontroversiell misshandelsdom i Solna tingsrätt. De båda nämndemännen har varit aktiva i partiet på kommunal nivå.

De två nämndemännen som kritiserats för att ha friat en man för misshandel av sin fru, bland annat för att han ”har en god familj” till skillnad från henne, utesluts ur partiet av Centerns partistyrelse. Beslutet fattades sent på måndagseftermiddagen.

– Det fanns en samstämmighet att det som personerna hade framfört stod allt för långt från partiets värderingar för att de ska få vara medlemmar. Det hade väckts väldigt mycket frågor så vi bedömde att vi behövde fatta ett snabbt beslut, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Enligt Arthursson var beslutet svårt att fatta.

– Det är ett tufft beslut att utesluta medlemmar. Det sker väldigt sällan. Jag har sett bara en handfull fall de senaste 15 åren, men skälen var väldigt klara.

Tar avstånd

Den ena av nämndemännen valde innan uteslutningen att hoppa av sina uppdrag för partiet.

– Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag, skrev mannen till Aftonbladet då.

Domen som de två nämndemännen var involverade i och som fått hård kritik, slår fast att ”det inte är ovanligt” att kvinnor ljuger om misshandel för att till exempel få en egen lägenhet. Vidare ifrågasätts kvinnans trovärdighet för att hon vände sig till polisen och inte till släkten.

”Hårresande”

Den av nämndemännen som valde att hoppa av sina politiska uppdrag säger till Aftonbladet att han tar avstånd från de delar av domen som kritiserats, men att han står fast vid sin bedömning av fallet.

Centerledaren Annie Lööf har kallat de kontroversiella delarna av domen för ”hårresande” och ”förfärliga”.

– Vi blev väldigt bestörta och mycket förvånade över att man kunde föra fram den typen av argument. Vi har analyserat detta och det är inte förenligt med våra värderingar, säger Michael Arthursson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.