Ebba Östlin har inte deltagit på något fullmäktigemöte i Botkyrka – nu står det klart att hon inte gör comeback i kommunpolitiken i Botkyrka. Foto: Fredrik Persson/TT

Efter maktstriden – Ebba Östlin (S) lämnar politiken i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens förra ordförande I Botkyrka, Ebba Östlin (S), lämnar kommunpolitiken helt, rapporterar Dagens Samhälle.

Beskedet kommer efter en längre tids politisk turbulens i kommunen efter att det styrande partiet Socialdemokraterna splittrats om sitt stöd till Ebba Östlin (S).

Hennes motståndare hävdade att det handlade om hennes ledarstil, medan de som stöttade Östlin hävdade att hon fälldes på grund av en stängning av flera av kommunens fritidsgårdar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Konflikten slutade med att Östlin avgick som ordförande i januari.

Ebba Östlin byter kommun

Anledningen till att hon nu lämnar kommunpolitiken är att hon ska flytta till en annan kommun och har därmed inte längre rätt att vara fullmäktigeledamot i Botkyrka. Hon är däremot fortfarande ersättare i partistyrelsen.

Ebba Östlin har inte deltagit på något fullmäktigemöte i Botkyrka sedan i januari. Spekulationer har sedan dess förekommit om hon ska göra någon form av återkomst i politiken i Botkyrka, men så blir alltså inte fallet.

SVT förklarar: Maktstriden i Botkyrka:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter Jens Larsson vad som lett fram till det nya styret i Botkyrka. Foto: Ellen Pan/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet