Stora mängder regn har gjort att områden runt om i Stockholm län svämmat över. Bilden är från Flemingsbergsviken i Huddinge Foto: Tobias Röstlund/TT

Efter regnovädret – stockholmare avråds från att bada

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga regnandet de senaste dagarna gör att Stockholms stad avråder från att bada. Kommunen kan inte garantera en god vattenkvalité.

Flera kommuner i Stockholms län, däribland Huddinge och Lidingö, går ut med samma avrådan som Stockholm. Avloppen har inte kunnat rena allt vatten och det kan finnas en risk för skadliga bakterier. Först i slutet på nästa vecka kommer provsvar från Hav- och vattenmyndigheten om vattenkavlitéerna.

– Det har kommit så mycket regn att reningsverken inte kunnat rena dagvattnet. Istället har det runnit rakt ut i Mälaren eller Drevviken eller var det nu kan ta vägen. Därför avråder vi från att bada till vi fått provsvaren, säger Jerzy Slazak, inspektör på miljöförvaltningen.

Vad kan hända om man ändå väljer att ta ett dopp?

– Du ska bada, du ska inte dricka det här vattnet. Det är ingen fara om du är frisk och inte har några sår. Men om du får en kallsup så är det ju bajsbakterier du kan få i dig.

Redan denna helg förväntas det bli sol och värme i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.