När kommer solen tillbaka? Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir ge väderprognosen för helgen. Foto: Johan Nilsson / TT / SVT.

Regnandet fortsätter – men till helgen kommer solen

Uppdaterad
Publicerad

Regn, regn och nu ännu mer regn. På många platser i södra Sverige har de senaste dagarna varit minst sagt blöta, och det ser ut att fortsätta.

– På flera platser har det kommit mer nederbörd på bara något dygn än det brukar göra på hela månaden, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Framför allt är det i Svealand som regnet öst ned mer eller mindre konstant sedan i tisdags kväll. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för höga vattenflöden i flera regioner i Svealand samt Östergötland. Det handlar om stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

– Det är inte över än. Regnandet fortsätter minst något dygn till och på ungefär samma platser som redan fått en hel del. Under torsdagen är det i Gästrikland och Hälsingland man kan räkna med det största nederbördsmängderna och även en del blåst, säger Tora Tomasdottir.

Och resultatet av det myckna regnandet märks av på torsdagsmorgonen. Från Södermanland rapporteras att ett avsnitt av väg 53 står under vatten , och i Stockholm har tunnelbanans gröna linje drabbats av förseningar på grund av översvämning i vagndepån i Högdalen.

Villaägare från stora delar av Svealand och Götaland har drabbats.

– Vi har fått in drygt 100 inringda samtal det senaste dygnet från människor som behöver hjälp med vattenfyllda källare och översvämmade vägar. Det har varit så många larm att vi inte hunnit hjälpa alla utan tvingats prioritera, säger Sten Andersson på räddningscentral Mitt.

På torsdagsmorgonen var det sex län som var berörda av SMHI:s klass 1-varning och ett 20-tal vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Stockholms län, enligt Trafikverket.

Även tågtrafiken påverkas och resenärer på många sträckor får räkna med förseningar. Detta gäller bland annat trafiken mellan Stockholm och Göteborg, på grund av översvämning mellan Hallsberg och Laxå.

Rejält blött

Regnandet mattas av under dagen men räkna med trafikproblem på grund av översvämningarna. Störst regnmängd har uppmätts i Gårdsjö i Västergötland där det enligt SMHI föll 49,9 millimeter mellan klockan 08 och 20 på onsdagen. Det innebär nästan 50 liter vatten per kvadratmeter.

Lika mycket nederbörd, 49,9 mm, föll över Djurö i Stockholms skärgård från klockan 08 på onsdagsmorgonen till klockan 08 på torsdagsmorgonen.

Torsdagsdygnet ser ut att bjuda på fortsatt regn i söder medan det blir mestadels klart över norra Sverige. På fredagen faller de sista skurarna för den här gången i sydostligaste Götaland, därefter blir det sol över hela landet, lovar Tora Tomasdottir.

– Och i början på nästa vecka kommer värmen! Då blir det upp emot 25-26 grader på flera håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.